Wel of geen vergroende geluidsschermen langs A79 ?

Voorpagina » Toerisme » Wel of geen vergroende geluidsschermen langs A79 ?
Burgemeester en wethouders geven aan dat Rijkswaterstaat in de periode 2020-2021 een ZOAB-deklaag (ZOAB = zeer open asfaltbeton, red.) op de A79 wil aanbrengt. Daardoor wordt de weg veiliger. De snelheid blijft permanent beperkt tot maximaal 100 km/uur.
Ook na het aanbrengen van deze laag bestaat er voor Rijkswaterstaat nog steeds de wettelijke verplichting geluidsschermen aan te brengen ter hoogte van Vroenhof en Goudenrood.
Mocht zo’n scherm een betonnen muur worden, dan stuit Rijkswaterstaat op verzet van de gemeente. Diverse bomen tussen de wijk Goudenrood en de A79 moeten dan vallen voor zo’n muur. Ook wordt het zicht op het Geuldal op deze manier ontsierd. Als de muur ook nog eens doelwit wordt van graffiti-“kunstenaars” dan is de landschapsbeleving nog verder aangetast.
Daarom is het advies aan Rijkswaterstaat zich primair te richten op het treffen van gevelmaatregelen aan de daarvoor in aanmerking komende woningen.
Mochten schermen desondanks toch nodig/wenselijk zijn dan dienen het naar het oordeel van het gemeentebestuur vergroende schermen te worden: schanskorven met een licht gekleurd materiaal dat afkomstig is uit de mergelwinning, gecombineerd met groene begroeiing. Wat het geluid betreft werkt dit ook nog eens absorberend in plaats van reflecterend.
Overigens hebben burgemeester en wethouders er weinig vertrouwen in dat Rijkswaterstaat in 2020/2021 nog geld heeft om iets aan geluidssanering ter hoogte van Vroenhof en Goudenrood te doen. Het budget van Rijkswaterstaat zal wel elders in het land besteed worden, zo verwacht het college.

De raadscommissie Economie, Financiën, Toerisme en Recreatie heeft een informatiebulletin over de A79 op de agenda staan voor haar vergadering van 31 januari om 19.00 uur in het gemeentehuis.
KLIK HIER om de nota te lezen.
← Vorig bericht

Nieuw onderzoek om Polfermolen 'in markt te zetten

'?

Schutterij bij herdenking gesneuvelde piloten

Volgend bericht →