Restauratie duurt één jaar, daarna wellicht bistro in kerkje

Voorpagina » Toerisme » Restauratie duurt één jaar, daarna wellicht bistro in kerkje

Er komt wellicht een bistro-restaurant in het kerkje aan de Plenkertstraat. Dat is de wens van de nieuwe eigenaar van het pand, Ruud Wijen. Als een uitbater gevonden kan worden. Hij denkt één jaar nodig te hebben voor de restauratie van het gehele monumentale gebouw. “Ik wil het pand weer terugbrengen in de oude staat zoals het anno 1890 uitgezien heeft”, zegt Ruud Wijen tegen TV Valkenburg.
Aankoop
Wijen heeft tevens de panden aan de overkant van het kerkje gekocht van Ingrid Mommers, de eigenaresse. “Alles in één koop”, zegt hij maar weet nog niet welke bestemming de nieuwe aankoop gaat krijgen. “Daar heb ik nog niet over nagedacht. Ik wacht op de resultaten van de uit te voeren gebiedsvisie van de gemeente. Ik kan nu niets bedenken”, aldus Wijen.
Veel herstelwerk
“Afgelopen week is asbest binnen in de kerk verwijderd. De komende weken wordt alle rommel uit de kerk gehaald. Daarna zal een stalen constructie – als een soort tent – over de kerk geplaatst worden. Ik kan alleen met lof spreken over de gemeente Valkenburg aan de Geul. Het verlenen van de benodigde vergunningen verliep gruwelijk snel”, vertelt Wijen.
Zomer 2020 klaar?
Ruud Wijen is eigenaar van Wijen Tegels uit Nederweert en heeft in de bouwwereld vele contacten om de restauratie van het voormalige protestantse kerkje tot een goed einde te brengen. “Als alles meezit zou zomer 2020 gehaald kunnen worden. Dan hebben we echt heel snel gewerkt”.
Irene Emma Elisabeth Kerk
Het kerkgebouw dat de officiële naam “Irene Emma Elisabeth Kerk” draagt, is een Rijksmonument en was al vele jaren verhuurd als restaurant. Sinds 2015 was Steakhouse and Lounchebar The Church in het gebouw gevestigd. Het kerkje werd in 1891 gebouwd naar een ontwerp dat toegeschreven wordt aan de bekende architect Pierre Cuypers.
Foto Fons Winteraeken, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Geen 'The Passion' voor Valkenburg

Mega braderie trekt bijna geen extra bezoekers

Volgend bericht →