Welstandsnota-vraag over Croix levert duidelijk antwoord op

Voorpagina » Toerisme » Welstandsnota-vraag over Croix levert duidelijk antwoord op

In de SOB-commissie van afgelopen dinsdag stelde raadslid Jos Lebouille een simpele vraag aan plaatsvervangend stadsbouwmeester Rob Brouwers. “Hoe gaat u om met de handhaving van de welstandsnota in het geval Theodoor en Louis”? Het was een duidelijk politieke vraag met een achtergrond die speelt in het Valkenburgse. Er is veel weerstand tegen de uitstraling van de beide dependances van het te herbouwen hotel Croix de Bourgogne op het Th.Dorrenplein.
Plaatsvervangend stadsbouwmeester Brouwers gaf een duidelijk antwoord. “Ik zal heel strikt en zorgvuldig de plannen naast de criteria leggen. Daarbinnen kan ik schaatsen, daarbuiten niet. Als daar staat dat het in mergel moet zijn en dat is het niet, dan adviseer ik negatief. Iets anders kan ik niet doen. Dan zou ik mij onttrekken aan de criteria die de raad heeft vastgesteld. Voor mij is dat heel erg duidelijk”.
Lebouille vroeg ook nog naar de bestemming van de begane grond van beide dependances. In het pand Louis zouden hotelkamers komen en geen publieksruimte zoals voorgeschreven in het bestemmingsplan. Brouwers reageerde erop met deze woorden: “Dat is een andere discussie, daar moet ik nog naar kijken. Het bestemmingsplan gaat voor”.
In het recente verleden heeft de gemeente heel bewust verwachtingen gewekt bij haar burgers voor het gebruik bij (nieuw)bouwactiviteiten van mergel als streekeigen product onder andere verankert in de Welstandsnota uit 2014 en de raadsnota over de herbouw van Croix de Bourgogne en zijn dependances. Of daar nu een draai aan gegeven mag worden door ‘mergelcomposiet’ te gebruiken, dat moet beoordeeld worden door de stadsarchitect.
KLIK HIER om het geluidsfragment uit de commissie S.O.B. te beluisteren.

← Vorig bericht

Knoevelstad Valkenburg 2017

Stedenband met China staat op springen

Volgend bericht →