Wilde zwijnen houden huis in Kuurpark & VIDEO

Voorpagina » Nieuws » Wilde zwijnen houden huis in Kuurpark & VIDEO

Al weken ziet het Kuurpark er omgeploegd uit. Wilde zwijnen die op het plateau huizen, bezoeken regelmatig het Kuurpark, Rotspark en nabije omgeving. Op zoek naar voedsel. Wilde zwijnen zijn alleseters; omnivoren dus. Ze eten o.a. eikels, kastanjes, wortels en knollen, maar ook wormen, larven en soms staan er zelfs knaagdieren op het menu. Daarbij wroeten ze vaak in de bodem, op zoek naar alles wat eetbaar is.

Mede door de inkrimping van hun natuurlijke omgeving rukken everzwijnen vanuit bos- en natuurgebieden meer en meer op in de richting van woonwijken. Daar veroorzaken ze soms overlast. Ze woelen tuinen om of brengen vernielingen aan zoals enkele jaren geleden in de speeltuin van Vilt.

De gemeente is op de hoogte van het gewoel van de wilde zwijnen in het Kuurpark. De woordvoerder laat TV Valkenburg weten hierover in contact te staan met de Wild Beheer Eenheid (WBE). Een wildbeheereenheid is de lokale jagersvereniging in een regio. De vereniging bestaat uit alle jachthouders uit het werkgebied die zich vrijwillig als lid hebben gemeld.

 Er mag op het wilde zwijn geschoten worden. Dat gebeurt door jagers in de nachtelijke uren, want dan komen ze tevoorschijn. Ook in het Kuurpark. Er zijn echter enkele weer- en verjaagmiddelen in te zetten om de zwijnen uit een gebied te weren. Zoals het plaatsen van vlaggen, het plaatsen van schrikdraad of het aanbrengen van rasters in de grond. Zo’n raster moet dan wel goed sluitend zijn om de dieren definitief van het perceel te houden.

Het omgewoelde gras geeft voor toeristen een vreemde aanblik. Tenzij er bordjes met uitleg worden geplaatst.

Klik op onderstaande video om deze te starten.
Archieffoto TV Valkenburg

← Vorig bericht

Cauberg twee weken afgesloten & VIDEO

Stichting Kerststad krijgt meer ‘body’ en financiële middelen

Volgend bericht →