Wordt nieuwe zwembad 8 bij 15 of 8 bij 25 meter?

Voorpagina » Toerisme » Wordt nieuwe zwembad 8 bij 15 of 8 bij 25 meter?
Het maatschappelijk rendement van een zwemvoorziening van 8 bij 25 meter in de Polfermolen 2.0 is hoger dan van een zwemvoorziening van 8 bij 15 meter. Dat is één van de conclusies in de calculaties van de Hospitality Group uit Amersfoort. Dit bureau met ervaring op het gebied van sport- en welzijnsaccomodaties geeft de gemeenteraad de door hem gevraagde hele duidelijke onderbouwing van de exploitatie en het maatschappelijk gebruik van een doelgroepenbad en van een beperkt wedstrijdbad in de toekomstige Polfermolen.
Lasten en lusten
De structurele lasten van een 8 bij 25 bad zijn slechts iets hoger dan van een 8 bij 15 meter bad. En zo’n groter bad zal behoorlijke bezoekersaantallen kunnen trekken. En daarmee is het maatschappelijke rendement hoger. Daartegenover staat wel dat de exploitatierisico’s hoog zijn.
Wie komt er zwemmen?
Volgens de Hospitality Group heeft een bad van 8 bij 15 geen enkele aantrekkingskracht op recreanten (vrij zwemmen). En het is eenvoudigweg te kort voor banen zwemmen. De functie van leszwemmen vermindert. Zo moet afzwemmen in een 25 meter plaats vinden. Het doelgroepen zwembad voor baby-en peuterzwemmen en zwemmen voor ouderen vermindert.
Als er een bad van 8 bij 25 meter komt zal ten opzicht van de huidige situatie het aantal bezoekers voor recreatief zwemmen ook fors dalen. Maar een substantieel deel van de bezoekers kan behouden blijven. Zo’n bad is wel geschikt voor banen trekken. Het vrij zwemmen zal te beperkt zijn. Er is geen glijbaan of andere spelelementen. De functie van leszwemmen zal grotendeels behouden kunnen blijven. Het doelgroepenzwemmen blijft gelijk ten opzichte van de huidige situatie.
Cijfers
In 2018 bezochten 70.250 zwemmers de Polfermolen. Een 8 bij 25 meter bad zal naar schatting 47.750 bezoekers trekken. En een 8 bij 15 meter bad ‘maar’ 14.500.
Commissie
Woensdag 11 september wordt het rapport van Hospitality Consultants besproken in de commissievergadering van Economie, Financiën, Toerisme en Recreatie.
Archieffoto TV Valkenburg
← Vorig bericht

Basisscholen buiten Valkenburg in trek

Wethouder wederom op werkbezoek in alle kernen

Volgend bericht →