Enorme beveiliging bij bezoek Geert Wilders

Voorpagina » Toerisme » Enorme beveiliging bij bezoek Geert Wilders

Lang voor twaalf uur hadden zich al honderden nieuwsgierigen verzameld bij de ingang van het Halderpark. De route naar de Grotestraat Centrum was afgezet met dranghekken. 120 politieagenten, in auto’s, te voet of per fiets maar ook in de ‘beroemde’ blauwe getraliede busjes, doken in groepjes op. Talloze zichtbare beveiligers voorzien van de oortjes, in keurige blauwe kostuums. Mogelijk een nog groter aantal onzichtbare ‘bewakers’ met als centrale punt waarnemend burgemeester Jan Schrijen op het gemeentehuis. Hoog in de lucht ruim twee uur lang het geluid van een helikopter.
Geen wielrennen, geen zeepkistenrace, geen Feijenoord-supporters. Nee, Valkenburg leek twee uur lang een enorm beveiligde stad vanwege het promotiebezoek van PVV-voorman Geert Wilders. Zijn eigenzinnige campagne om, volgens de Venlonaar, te komen tot een beter Nederland, heeft heel wat voor- en tegenstanders in ons land op de been gebracht. Batterijen televisiecamera’s, niet alleen uit ons land. Zweden, België, Frankrijk, Italië, Engeland, ja zelfs een Russisch tv-station hadden interesse in de verkiezingscampagne van de blonde PVV-leider. In het Engels stond hij de lieftallige Russische journaliste voor de snorrende camera te woord. Andere buitenlandse schrijvende en fotograferende journalisten klampten toeschouwers aan om een reactie of schoten honderden foto’s. De reacties uit het publiek waren divers, zo mag geconcludeerd worden. “Natuurlijk denkt Geert eerst aan Nederland, hij heeft niks met Europa,” meldde een oudere vrouw uit Midden-Limburg aan de Zweedse presentator. Die knikte instemmend. “De buitenlandse media volgen de Nederlandse verkiezingen met grote interesse. Een politieke ommezwaai in Nederland kan gevolgen hebben voor de Europese Unie,” geeft die journalist uit Stockholm van het Zweedse Aftenbladet nog maar een aan.
Jef Kleijnen, bezig met het oprichten van een nieuwe Valkenburgse partij, sprak ook even kort met Wilders. “Mensen binnen de Sociale Werkvoorziening hebben het in alle opzichten moeilijk, ze worden aan hun lot over gelaten, meneer Wilders. Misschien kunt U ook iets voor die groep betekenen?” klonk het haast bedelend uit zijn mond. “Ik vind het absoluut niet kunnen dat U met zoveel beveiligers over straat moet gaan,” stak Kleijnen de PVV-leider vervolgens een hart onder de riem.
Tientallen agenten ‘duwden’ de toeschouwers op de route voor zich uit. Rondom Wilders een cordon aan nors kijkende beveiligers. Daarachter weer een groep agenten om opdringerige mensen op afstand te houden. Zo verplaatste de karavaan zich stap voor stap door het zonovergoten Geulstadje.
De laatste weken was over de beveiliging een enorme heisa ontstaan toen bleek dat er een paar lekken binnen die organisatie zaten. Wilders besloot om ‘even niet de deur uit te gaan’. De spanning op de gezichten van de ‘body-guards’ was duidelijk, er mocht niks mis gaan. Als een bok op een haverkist hielden ze hun ‘oogappel’ in de gaten. Wilders zelf had alleen aandacht voor pers, fotografen en toeschouwers. Aanhangers, maar ook tussendoor een paar afkeurende geluiden. Jong en oud, vrouw of man. Iedereen die hem iets vroeg kreeg antwoord. Of ging samen met de voorman op de foto. Zijn ‘werkvolk’ flyerde er lustig op los en probeerde zo kort voor de verkiezingen nog extra stemmen te winnen in een provincie waar hij vier jaar geleden heel veel aanhangers aan zich wist te binden.
Via de Kerkstraat, Grotestraat en Muntstraat ging het terug naar de uitgang van het Halderpark. Twee uur later was alles voorbij en vertrok het gezelschap pijlsnel in geblindeerde auto’s richting Heerlen voor de volgende klus.
De woordvoerder van de gemeente Valkenburg deelde mee dat er geen bijzonderheden zijn voorgevallen tijdens het bezoek van Geert Wilders.
Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg © 2017

← Vorig bericht

Geert Wilders in Valkenburg

TV Gids vanaf 12 maart

Volgend bericht →