Zakenman Jaap van Rennes overleden

Voorpagina » Toerisme » Zakenman Jaap van Rennes overleden

Na een kort ziekbed is ondernemer Jaap van Rennes woensdag 23 januari 2019 overleden. De entrepreneur overleed op 84-jarige leeftijd. Dat heeft zijn zoon Geurt van Rennes bekend gemaakt.
Cash & Carry in Beekstraat
Jaap van Rennes is voor veel Valkenburgers verbonden met zijn bedrijf aan de Beekstraat, de ‘Cash & Carry’. De altijd joviale van Rennes leidde de zaak en breidde deze steeds verder uit. Er waren vestigingen in Kerkrade en Antwerpen.
In het Nieuwsblad vertelde van Rennes in 2012 over de start van zijn ondernemerschap in Valkenburg. “Ik begon op heel jonge leeftijd te werken in het bedrijf van mijn vader, die vaasjes en paddenstoelen maakte van mergelsteentjes. Later verruimde hij zijn assortiment met weerprofeetjes. Dat waren van die popjes die van kleur veranderden als het ging regenen. We woonden in Valkenburg en verkochten ze aan de toeristische winkeltjes in ons stadje, waar ze van heinde en ver naartoe kwamen met de trein of touringcar.”
“De zaken gingen goed, maar op zeker ogenblik stapte ik uit het bedrijf omdat ik zag dat je veel meer kon verdienen met import uit Japan dan met eigen fabricage. Ik begon hotelporselein, bestek, linnengoed en andere horeca-artikelen te verkopen aan restaurants. Dat liep als een tierelier. Ik had 400 mensen in dienst, maar in 1990 kreeg ik ruzie met een vakbondsman. Hij wilde staken omdat er in onze vestigingen camera’s hingen. Ik was zo woest, dat ik in amper veertien dagen alles verkocht.”
Jonge Nobele schutterij
Jaap van Rennes werd op 22 april 1983 beschermheer van de Valkenburgse schutterij, de Jonge en Oude Nobele schutterde der Stadt en Vrijheid Valckenborgh, een functie die hij ruim 20 jaar vervulde. Na het beëindigen van deze functie werd hij door de vereniging benoemd tot erelid. In 2003 werd Jaap van Rennes op bijzondere wijze koning van de Oude Nobele. Door drukke werkzaamheden op zijn wijnkasteel kon hij zelf niet aanwezig zijn tijdens het Koningsvogelschieten en werd zijn plaats ingenomen door Rob Heuts, die voor van Rennes op de Koningsvogel schoot.
Nieuwe uitdaging in België
In het Belgische grensplaatsje Genoelselderen begon Jaap samen met zijn dochter Joyce een wijndomein. Een succesvolle onderneming, wederom.
Van Rennes ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die vond de kleurrijke ondernemer op een steenworp afstand van de oude Romeinse heirbaan tussen Tongeren en Maastricht. “Ik wilde hier in de regio een top golfbaan aanleggen. Ik kreeg een tip over een geschikte locatie in Genoels-Elderen. Daar stond vervallen classicistisch Château met een landgoed te koop. Mijn echtgenote was er meteen verliefd op. Ze zag ook de mogelijkheden”, zei de kleurrijke van Rennes op de website Parkstadactueel.nl in augustus van het afgelopen jaar.
Jaap van Rennes is een grote fan van de Pinot-Noirdruif. Hij zei trots: “Van onze wijn kun je heel erg dronken worden, maar je krijgt er gegarandeerd geen hoofdpijn van”.
En zo herinneren we Jaap van Rennes. Een harde werker die succes kende en vol humor zat. Voor Valkenburg aan de Geul een voorbeeld, een pionier met zijn zaak aan de Beekstraat.
Archieffoto Skynet

← Vorig bericht

Zes winkels in centrum sluiten hun deuren

Nieuw voorstel voor bloemenproject centrum

Volgend bericht →