De in de regio bekende Kluis op de Schaelsberg heeft officieel 16 bewoners gehad die allen hun handtekening hebben achtergelaten in welke vorm dan ook. Zo heeft de Sjaasbergergank (laatste zondag van juni) zeer waarschijnlijk zijn oorsprong in de werkzaamheden van kluizenaar Arnoldus Haessen die rond 1760 de kluis bewoonde. Hij volgde het voorbeeld van Antonius Abt en bakte geneeskrachtige kruidenbroodjes welke hij aan de boeren in de verre omgeving van Schin op Geul uitdeelde om de veestapel gezond te houden. Als je dan toch eenmaal bij de Kluizenaar was nam je de hond mee dan kreeg deze met de Hubertussleutel een brandmerk met het H teken waardoor de hond voor altijd bevrijd zou zijn van Razernij. Het Tau teken (T) op de kruidenbroodjes wordt gevoerd door de Antonieten de aanhangers van Antonius Abt.

Zondag 5 november om 13.00 uur treffen zich de leden met paarden en koetsen van Behat (Belangenvereniging van het Actieve Trekpaard) en andere paardenliefhebbers op de Sjaasberg waar naar voorbeeld van kluizenaar Arnoldus Haessen weer de Teunisbroodjes worden gezegend en uitgedeeld. Ook de honden zijn weer welkom en zullen de zegen van Emeritus Pastoor Jan Janssen alsmede een broodje ontvangen. Ter geruststelling, de Hubertussleutel zal niet meer gebruikt worden.

Voor het 9e jaar op rij organiseert de stichting Sjaasbergergank met Behat deze paardenzegening, waar iedere paardenliefhebber met paard welkom is op het terrein rond de Kluis. De Kluis is eigendom van de vereniging tot behoud van Natuurmonumenten. De stichting Sjaasbergergank werkt al 42 jaar samen met Natuurmonumenten en heeft naast de Kluis ook onder andere de 3 Beeldjes in onderhoud.

Voor meer info: www.dekluisvalkenburg.nl

Foto archief TV Valkenburg