Zomerwandeling in De Dellen en het Meerssenerbroek

Voorpagina » Toerisme » Zomerwandeling in De Dellen en het Meerssenerbroek

Zondag 11 augustus kunt u met de Stichting het Limburgs Landschap deelnemen aan een lentewandeling door de natuurgebieden De Dellen en het Meerssenerbroek.
De naam Meerssenerbroek wijst op het kletsnatte verleden van het gebied. Aan de voet van het hellingbos De Dellen trad vroeger overal grondwater uit. Ook door overstromingen van de Geul en het Geulke kwam het gebied regelmatig blank te staan. Hierdoor was het een dynamisch gebied, waar telkens nieuwe sedimenten werden afgezet waarin natuurlijk ook veel plantenzaden zaten. De huidige vegetatie wijst daar nog op.
Direct grenzend aan het Meerssenerbroek ligt het hellingbos De Dellen, een gevarieerd loofbos met zeldzame flora en fauna. In het begin van de 19e eeuw groeide hier overigens geen bos. Het gebied werd toen (en nu nog door vele streekbewoners) aangeduid als Meerssenerhei of Ambyerhei. Destijds groeide er struikheide, brem en jeneverbes. In het begin van de 20e eeuw heeft de heide plaats gemaakt voor bos. Toen kreeg het gebied ook zijn huidige naam: De Dellen. Dellen zijn holle wegen of grubben die zich in de helling hebben ingeslepen. Hiervan zijn mooie voorbeelden in het gebied te zien.
De wandeling start zondagochtend 11 augustus om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Uitspanning De Nachtegaal, Gemeentebroek 6 in Meerssen. De excursie is gratis en duurt ruim twee uur. In verband met de aanwezigheid van grote grazers in de natuurgebieden kunnen honden niet mee.
Foto’s Henk Heijligers, Stichting het Limburgs Landschap

← Vorig bericht

De Plenkertstraat krabbelt langzaam op

Station Valkenburg tweede mooiste station

Volgend bericht →