Zondag 26 april 2009 Lentetocht wandelvereniging Vilt.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Zondag 26 april 2009 Lentetocht wandelvereniging Vilt.

Door het bloesemrijke Limburgse land.Op zondag 26 april 2009 organiseert wandelvereniging Vilt haar jaarlijkse Lentetocht.
Deze tocht gaat naar Cadier en Keer en Rijkholt. De lente met haar ontluikend groen, groei en bloei, maakt deze wandeling tot een aanrader.
Men start bij Café-zaal Rembrandt en wandelt via Terblijt en het plateau van Margraten. Klein Welsden naar Cadier en Keer en de 21 en 28 km gaat verder naar Savelsbos en Rijkholt.
Het Plateau van Margraten is een agrarisch gebied op ongeveer een hoogte van 140 meter en wordt omzoomd door aan de westkant het Maasdal met Maastricht en in het zuiden door een aflopende vallei zonder rivier. Het gebied is een eigenlijk een golvende laagvlakte. Er zijn vele boerderijen van het Zuid-Limburgse type, die in een carré om een binnenplaats zijn gebouwd.
Meestal zijn deze uit mergelsteen op getrokken. Ook het wegenpatroon is nog middeleeuws, goeddeels ongeschonden: een net van landweggetjes, soms holle wegen, met wegkruizen op de plaatsen waar deze wegen samenkomen.
Wandelend over deze laagvlakte zijn enkele markante bakens te noemen.De van Tienhovenmolen bij het Gasthuis, dat de enige uit mergelblokken opgetrokken windmolen van Nederland is.De 30 meter hoge toren van het Amerikaans Militairkerkhof is tot ver in de omtrek zichtbaar en is een markant monument, waar omheen 8301 graven met witte kruizen staan, ter nagedachtenis van de soldaten die het leven gaven voor onze vrijheid in Wereldoorlog II.
Tussen Klein Welsden en Bemelen ligt het Schiepersbos met daarin de Julianagroeve. De Julianagroeve is een open mergelgroeve met een imposante hoge wand, waarin allerlei geologische verschijnselen (o.a. “orgelpijpen”) te zien zijn.
In Cadier en Keer is de rust voor de 14-21-28 km. De 14 km gaat via Bemelen terug naar Berg en Terblijt. De 7 km maakt een kortere route naar Gasthuis en terug.
De wandeling met de afstand van 21 en 28 km gaat richting Savelsbos en het dorpje Rijkholt. Dit hellingbos herbergt een aantal groeves in de ondergrond. Mensen groeven hier vroeger mergel, kiezel of vuursteen op.
Wandelend langs de randen van het Savelsbos heeft men prachtige doorkijkjes op het Maasdal. Hoewel er al duizenden jaren mensen in deze omgeving wonen zijn de bossen op de steile hellingen nooit gekapt. De schuine ligging was niet geschikt voor de landbouw.
Om de bijzondere planten en dieren, die er voorkomen te beschermen, heeft de rijksoverheid grote delen aangekocht. Staatsbosbeheer is nu verantwoordelijk voor dit gebied.
Bij de boswachterswoning “ De Beuk” midden in het bos heeft men een prachtig uitzicht over de schapenweide en kan men een blik werpen op het plaatsje Gronsveld.
De boswachterswoning ligt op het terras tegen de helling van de Wijngaardsberg, vroeger het “Gouden Dal”oftewel “Val d’Or”genoemd. Het huis werd in 1849 gebouwd door de Belgische familie Martens. Tot 1938 werd de boswachterswoning bewoond door de familie Beuken.
Deze familie leverde generaties lang de veld- en boswachters aan voor dit bosgebied. Het totaal vervallen huis is in 1995 gerestaureerd. Na genoten te hebben van deze omgeving en doorkijkjes over het Maasdal wandelt men na een asfaltweg te hebben overgestoken over nieuw aangelegde paden langs de rand van het Savelsbos en heeft men een mooi uitzicht over het Maasdal , de Maasdorpen en Maastricht en met een beetje geluk staan de fruitgaarden in de hellingen in bloei en kan men rijkelijk genieten van de mooie bloesem, wat natuurlijk een aparte sfeer geeft aan deze wandeling.
De terugweg gaat via het pittoreske dorp Bemelen met de Bemelerberg en Koulenbosch onmiskenbaar zijn de ingangen van de ondergrondse mergelgroeven. Deze ontstonden door het uitzagen van mergelblokken, waarmee huizen werden gebouwd; enkele van deze huizen zijn in Bemelen te zien.
De Cluysberg is genoemd naar een voormalige bewoner, die deze grot bewoonde en een kluizenaarsbestaan leidde. De mergelwanden geven aan de bodem plaatselijk een kalkrijke structuur, waar een aantal plantensoorten, zoals de gevinde kortsteel, beemdkroon en driedistel voor een bloemrijke vegetatie zorgen in voorjaar en zomer.
Het grasland wordt sinds 1979 onderhouden door het mergellandschaap. Vroeger, tot voor 1923 trok de dorpsherder van Bemelen , Wum Vroom met zijn kudde langs de hellingen.
Opvallend vanwege hun nachtelijke activiteiten zijn de vleermuizen, die hier in grote getale voorkomen. Ze houden de gehele winter in de ondergrondse mergelgangen hun winterslaap. Vooral de groeve in de Koulenbosch is de belangrijkste.
Er komen ca. tien verschillende soorten hier overwinteren, waarvan de dwergvleermuis de opvallendste is.
Men bereikt zo weer het eindpunt van deze wandeling , die gekenmerkt wordt door een gevarieerd, boeiend en bloeiend landschap.
Startplaats: Café-zaal Rembrandt, Rijksweg 132, Berg en Terblijt.
Afstanden zijn : 7-14-21-28 km
Starttijden: 28 km : 07.00 – 11.00 uur
21 km : 07.00 – 13.00 uur
7-14 km : 07.00 – 14.00 uur
Sluiting van start en aankomstbureau : 18.00 uur
IVV stempel is aanwezig.
Wandelvereniging Vilt is lid van I.V.V. en L.W.B. Inschrijfgeld €1,70 met sticker, €1,50 zonder sticker. Leden van erkende binnen- en buitenlandse wandelverenigingen genieten een reductie van € 0,50. De wandeling gaat onder alle weersomstandigheden door.
Inlichtingen: www/Wandelvereniging Vilt.nl

← Vorig bericht

Gang naar het verleden van Jef Knols

Méér doen met de Amstel Goldrace

Volgend bericht →