De sluis, gelegen nabij het Walramplein, in de hoofdtak van het riviertje de Geul is ooit aangebracht om het water op te stuwen dat, via een zijtak, voor de aandrijving van twee Valkenburgse watermolens werd en wordt benut. Het kleine gebouwtje rechts naast de sluis is het sluiswachtershuisje. Na hevige regenval wordt de sluis geopend om te voorkomen dat delen van Valkenburg overstromen.

Tijdens de recente renovatie van de Geulkades is links van de sluis een zogenaamde vistrap aangelegd. Gebruik makend van een in het water gebouwd trappensysteem kunnen vissen de sluis nu ongehinderd passeren.

Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Beeldarchief Valkenburg. Kijk voor meer informatie op www.beeldarchiefvalkenburg.nl

Klik voor meer artikelen in deze rubriek in het menu naar Rubrieken – Oet de ouw doas of praat mee over dit artikel op onze Facebook pagina

Banner Nieuwsbrief