“Domme doos”

Voorpagina » Prikkelingen » “Domme doos”

Esther Theunissen is uitgever van “Gastvrij Magazine” en heeft een scherpe blik op wat zich in de horeca branche afspeelt en weet dat goed te analyseren.
Onder de titel “Prikkelingen” schrijft ze erover voor TV Valkenburg. Veel onderwerpen kunnen aan de orde komen, want een prikkeling is een breed begrip, van stimulans tot irritatie.

Er was een tijd dat met name leerlingkoks in de keuken werden afgeblaft door de chefs. Borden die niet 100% werden opgetuigd volgens het stramien van de chef werden niet in het bijzijn van de leerling gecorrigeerd, maar vernietigd en in het ergste geval met bord en al op de keukenvloer gesmeten. Resultaat: duur serviesgoed kapot, leerling in tranen. Treurig en demotiverend voor de aankomend kok. 

Wij dachten dat die tijden voorbij waren en dat met name horeca-opleiders heden te dage voorbeelden zijn van dienstbaarheid en oprechte gastvrijheidsbeleving. Echter, tijdens de BBB Battles hoorden we zelfs een docent van de  prestigieuze Cas Spijkers Academie ferm de woorden “Domme Doos” uitroepen tegen iemand van de organisatie, die lang voordat de wedstrijd begon een glas bier en wijn inschonk aan aanzittende niet-juryleden, die wel al een tijdje droog stonden  “Dat is de taak van onze mensen!” Die waren echter nog niet in charge.

We vroegen een studente van dezelfde opleiding  (afdeling Twente) hoe zij zou reageren op de kreet “Domme doos” van een gast. “Ik zou het aan mijn leidinggevende in het restaurant melden en excuses eisen. Zouden die er niet komen, dan zou ik de gast verzoeken  de zaak te verlaten.” Kortom: Soms kunnen docenten veel leren van hun studenten.

We moeten er samen aan werken dat gastronomie weer een fijn vak wordt. Dat bereik je zeker niet door  potentiële medewerkers uit te schelden. Het is ook zeker niet in de stijl van naamgever van de academie, Cas Spjjkers. Die zou zeker de betreffende docent een “domme doos” hebben gevonden.

Meer columns van mij in de rubriek “Prikkelingen”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/prikkelingen/

← Vorig bericht

TV Valkenburg wenst U fijne kerstdagen en gezond 2022

Foto’s Oet de Ouw Doas – Kruising in Vilt

Volgend bericht →