“Wat zeg je?”

Voorpagina » Prikkelingen » “Wat zeg je?”

Esther Theunissen is uitgever van “Gastvrij Magazine” en heeft een scherpe blik op wat zich in de horeca branche afspeelt en weet dat goed te analyseren.
Onder de titel “Prikkelingen” schrijft ze erover voor TV Valkenburg. Veel onderwerpen kunnen aan de orde komen, want een prikkeling is een breed begrip, van stimulans tot irritatie.

Als je dit een paar keer in een restaurant aan elkaar hebt gevraagd stopt de conversatie vanzelf. Vaak de oor­zaak: de muziek staat te hard. Je gaat automatisch sneller eten en staat in no time weer buiten. Dit kun je als restaurateur doen als omzet belangrijker is dan beleving. 

Gezelligheid is live conversatie en dat is anders dan berichten sturen per mobiele telefoon. Want ook dat zien we steeds vaker als alternatief voor live gesprekken aan tafel.

Met (achtergrond)muziek creëer je een bepaalde ambian­ce die de sfeer aan tafel beïnvloedt. De aandacht voor de smaak van de gerechten moet niet afgeleid worden door de aanwezigheid van muziek. Een conversatie ook niet.

Tafelgenoten die niet weten wat ze tegen elkaar moeten zeggen en zich hierdoor opgelaten voelen, zijn natuur­lijk wel blij met een dergelijk “redmiddel”. De volu­me­knop moet gedurende de avond telkens bijge­steld wor­den, afhankelijk van het aantal aanwezige gas­ten en de achtergrondge­luiden.

Soms is de beste keuze de muziek gewoon achterwege te laten. Helemaal als het je gewoonte is geworden af te stemmen op een radiozender of op de goedkoopste privé-Spotifyversie met luide reclame. (Overigens is deze versie verboden in openbare ruimtes). Natuurlijk, er is ook muziek die bijdraagt aan de stemming. Veel zelfs en dan blijven gasten langer. Instrumentale muziek, maar ook vocaal. We genoten onlangs samen met vreemden aan andere tafels die net als wij een evergreen meeneurieden. Toevallig ook nog “the sound of silence”, die hier gelukkig niet letter­lijk werd toegepast.

Meer columns van mij in de rubriek “Prikkelingen”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/prikkelingen/

← Vorig bericht

Inloopbijeenkomst ‘Ontwikkelvisie Berg’ voor inwoners

Uitslagen amateurvoetbal zondag 10 oktober

Volgend bericht →