Het aantal vleermuizen in grotten blijft gelijk

Voorpagina » Toerisme » Het aantal vleermuizen in grotten blijft gelijk

Het aantal vleermuizen in de Gemeente- en Fluweelengrot is de laatste jaren constant gebleven. Dat antwoordt wethouder Remy Meijers dinsdag op vragen van TV Valkenburg.
“We zijn als gemeente in gesprek met de provincie Limburg over de vleermuizenproblematiek in relatie met de kerstmarkten en de Cave Experience en de toepassing van de wet Natura 2000”, aldus de wethouder.
Meijers legt uit dat in het verleden éénmaal per jaar een controle van de vleermuizen populatie voldoende was. Na de inwerkingtreding van de wet Natura 2000 zijn de controle momenten veel meer geworden. Deze zogenaamde monitoring gaat ons € 62.000,- extra kosten.
Er wordt bekeken om die kosten te verdelen over diverse jaren met alle gebruikers van de grotten. En dan heb ik het over de beide kerstmarkten en de Cave Experience. De provincie verwacht pas in 2018 met een ‘generieke vrijstelling’ voor evenementen in de grotten te komen.
Op dit moment is er geen beleid ontwikkeld om een beheersplan op te stellen voor de vleermuizen.
De ‘vleermuizen kwestie’ speelt sinds de melding van één persoon die de gemeente op de hoogte bracht dat er in de Gemeentegrot vleermuizen hun winterslaap hielden en dat de gemeente vergunning verleend had voor een muziekfestijn ‘Dig Out The Gems’ in maart 2016 de grot zonder de natura 2000 wet te beoordelen.
KLIK HIER voor eerdere berichtgeving over de grotten.

← Vorig bericht

Ondernemer Roger Kleijnen ontvangt keurmerk

Ook een 'Whatsapp' groep voor Berg?

Volgend bericht →