Bijna 20 horecapanden in de etalage

Voorpagina » Toerisme » Bijna 20 horecapanden in de etalage

Op de makelaarswebsite van Horecahuislimburg.nl staan op dit moment liefst 17 panden te huur of te koop in de Gemeente Valkenburg aan de Geul. Een rondgang van TV Valkenburg door de gemeente leverde nog eens 13 huur- of kooppanden op.
Het zakelijke aanbod via Horecahuislimburg.nl wordt gelardeerd met foto’s van het pand, het interieur en de gevraagde huur- of koopprijs plus extra info over het object (bouwjaar, perceeloppervlakte, verbouwingen, enz.). Sommige panden staan al geruime tijd in de etalage, waardoor de nieuwe eigenaar of huurder zelfs een prijsverlaging tegemoet mag zien. Een pand staat heel discreet omschreven, alleen foto’s van het interieur geven iets van het te verkopen of te verhuren object weer.

Deze week bestond Horecahuislimburg.nl tien jaar en vierde dit eerste lustrum in het Holland Casino. Coen Defesche, een van de directeuren van de horecamakelaardij, geeft aan dat een aantal van ongeveer 20 panden op dit moment erg veel is. “Er zijn ook panden die in de zgn. stille verkoop worden verhandeld. Een aantal van gemiddeld tien panden is normaal voor Valkenburg,” aldus Defesche.
Hem baart ook de leegstand in het toeristenstadje zorgen. “Sommige nieuwe eigenaren, ook uit het westen van Nederland, zijn op zoek naar goede horecagelegenheden. Andere eigenaren of huurders willen juist van hun pand af om elders een groter pand te kunnen betrekken. Daarnaast speelt in sommige projecten ook de hoge leeftijd een rol. Opvolging is er dan niet, dus zetten wij het pand in de aanbieding.”
Ook het matig tot slecht onderhouden van bepaalde panden noopt eigenaren om afstand te doen. “Veel eigenaren investeren voldoende maar dat blijkt soms nog niet genoeg door voortdurend gewijzigde regelgevingen. Maar je kunt ook niet met één likje verf in Valkenburg gouden bergen verdienen,” weet Defesche uit ervaring. “Vroeger was Valkenburg 100 dagen per jaar interessant, nu gaan we in Valkenburg naar een 52- weekeindenplaats, daar moet je voor je klanten op blijven inspelen.”
Coen Defesche
Het is vaak wachten op de juiste huurder. Soms wisselt een pand binnen een paar dagen van eigenaar, soms duurt het langer omdat er behoorlijke investeringen moeten plaats vinden. Een aantal panden blijkt echter ook moeilijk verhandelbaar. Volgens Defesche zit Valkenburg in de lift qua bezoekers en uitstraling. Na Maastricht bezet het Geulstadje de tweede plek voor Venlo en Roermond daar waar het aanvragen voor horecapanden betreft. “De hoeveelheid regeltjes van de gemeente maken het niet makkelijk om snel te handelen. De gemeente zoekt te veel naar fouten richting horeca. Nu is het seizoen grotendeels voorbij. Panden die nu nog wisselen van eigenaar, kunnen pas vanaf de kerstmarktperiode renderen, mits een goed plan voorhanden is.”
 
Valkenburg is volgens het CBS de zesde gemeente in Nederland met de dichtste horecaconcentratie op 10.000 inwoners. “Daar moet je als gemeente vol op inzetten. Feitelijk zou er een neutraal aanspreekpunt moeten komen die de horecabazen met raad en daad ter zijde staat. Een tussenpersoon, een vraagbaak en meedenker. Zo iemand levert ook een meerwaarde op voor de detailhandel. Iets om over na te denken!” aldus Defesche die vijf dagen per week voor Horecahuislimburg.nl actief is en in het weekeinde in een van zijn zaken werkt. “Natuurlijk zijn er ook inwoners die last hebben van de horeca of evenementen. Dat vaste aanspreekpunt bij de gemeente zou in dezen veel kritiek kunnen wegnemen.”
Volgens derden staan horeca en retail Valkenburg er echter niet zo goed voor als Defesche beweert. Moeilijk in te schatten zijn de bedrijven die op het randje zitten van sluiten/verkopen/faillissement en ‘een stille dood sterven’. Veel winkeliers klagen dat er weinig volk overdag te zien is op straat. Weinig volk betekent weinig omzet. Of de reclamecampagne ‘veelzijdig winkelen in Valkenburg nog helpt of wellicht net te laat komt?

 
Het lijstje huur- en verkooppanden via Horecahuislimburg.nl:
1. Le Bistro, Grotestraat Centrum 6, geen prijsopgave
2. C’est la Vie, Cauberg 2, huur € 1669
3. Djakarta Going, Grendelplein 4, koop € 55.000, huur € 2800
4. Hotel ’t Anker, Neerhem 67, prijs op aanvraag
5. Hotel Limburgia, Grendelplein 19, prijs op aanvraag
6. Een discreet object zonder verdere info over prijs of locatie
7. Merci, Berkelplein 8, huur € 1950
8. Brand’s Bier Huis, Stationsstraat 15, huur € 2100
9. Lobelia, Neerhem 15, huur € 4000
10. ’t Vossehol, Daalhemerweg 48, vraagprijs € 239.00 k.k.
11. Tapas BarCelona, Berkelstraat 6, verkocht inmiddels
12. ’t Biekaer, Daalhemerweg 1, prijs op aanvraag
13. Hotel Bergzicht, Daalhemerweg 84, € 589.00
14. Hotel Heinekenhoek, Grotestraat Centrum 5, huur € 7000
15. Café ’t Wit Paerd, huur of verkoop, prijs op aanvraag
16. Café Aon de Grwate Wech, huur € 1862
17. Sauna Vilt, prijs op aanvraag.
Via een eigen rondgang staan deze panden ook te koop/te huur:
1. ’t IJsbeertje, Wilhelminalaan
2. Schoenenzaak Rouwette, Plenkertstraat, €399.000
3. Twee souveniershops Xhonneus en Einerhand, Plenkertstaat, € 384.000
4. Friture America, Plenkertstraat
5. Lederwarenhandel Vitello, huur € 800
6. Souveniershop Maison Mansour, Plenkertstraat
7. Voormalige Green Shop, Th. Dorrenplein
8. Leegstaand pand hoek L. v.d. Maesenstraat / Irmengard Passage
9. Voormalig bankgebouw ING
10. Trianon-complex, diverse commerciële ruimten
11. Pand Lindelaan 2
12. Discotheek Ahoy, Wilhelminalaan
13. Overname Hotel Dieteren door Parkhotel Valkenburg (Jos van de Mortel).

 
 
 
Voormalige discotheek Ahoy
Dit laatste hotel is een goede aanvulling voor het Parkhotel en een parel in appartementenland in Valkenburg. Veel andere hotels ondervinden grote concurrentie. En niet alleen van geplande vijfsterrenhotels op het Theodoor Dorrenplein en in Broekhem-Noord (voormalig klooster Boslust). Vakantieparken in de gemeente die doorgaans moderner, compacter en luxueuzer uitgevoerd zijn, lijken dan een streepje voor te hebben.

← Vorig bericht

De MayTree Rhythm & Blues Band treedt op in Berg

Geen treinverkeer tussen Valkenbug-Maastricht komend weekeinde

Volgend bericht →