Coronacrisis: Zuid-Limburg hard geraakt: € 5,4 miljoen verlies per dag

Voorpagina » Toerisme » Coronacrisis: Zuid-Limburg hard geraakt: € 5,4 miljoen verlies per dag

Anya Niewierra (directeur Visit Zuid-Limburg) en Leontien Mees (directeur Maastricht Marketing) hebben een advies opgesteld om bij een eventueel gefaseerde opheffing van de Corona lockdown direct een uitvoeringsplan in werking te stellen om de toeristische sector van Zuid-Limburg er economisch gezien weer bovenop te helpen.
Grote economische schade
Van alle bedrijfstakken wordt de toeristische sector het hardst geraakt door deze crisis. Zuid-Limburg is de oudste toeristische bestemming van Nederland en economisch erg afhankelijk van het toerisme met een omzet van € 2,2 miljard per jaar en 22.210 directe arbeidsplaatsen. De economische schade voor Zuid-Limburg tot 28 april berekenen zij in hun analyse op bijna een kwart miljard euro. Dat is een direct economisch omzetverlies van € 5,4 miljoen euro per dag in de toeristische sector. Maar de schade is vele malen groter, want niet alleen de toeristische sector wordt geraakt. Ook bakkers, slagers, boeren, verenigingen en bedrijven die leveren aan het toerisme verliezen inkomen.
Anya Niewierra: “Gezien de enorme omvang van de toeristische bedrijfstak in Zuid-Limburg, is het nu cruciaal om zo snel mogelijk met een goed doordacht en breed gedragen hersteloffensief te komen. We kunnen daar niet mee wachten tot we horen dat we open mogen. Als straks het startsein klinkt, moeten we meteen kunnen handelen.”
Advies aan de Nederlandse regering
In hun herstelplan beschrijven beide directeuren ook vijf opgaven voor de Nederlandse regering, zoals een Deltaplan Toerisme, het organiseren van liquiditeit voor ondernemers, het garanderen van de financiële slagkracht van de toeristische gemeenten, het inzetten van het vakgebied massapsychologie bij het begeleiden van de burgers na de lockdown en betere data over bezoekersstromen in de regio’s.

Het rapport ‘Zuid-Limburg, Duurzaam door de Crisis’ van Anya Niewierra en Leontien Mees kunt u hier downloaden en lezen: https://partners.visitzuidlimburg.nl/kennisbank/detail/-54-miljoen-verlies-per-dag-/98693/

Archieffoto TV Valkenburg

← Vorig bericht

Voormalig burgemeester Paul Gilissen overleden

Coronacrisis: Klokken luiden op Eerste Paasdag

Volgend bericht →