Een eeuw Steenkolenmijn Valkenburg

Voorpagina » Toerisme » Een eeuw Steenkolenmijn Valkenburg

Afgelopen vrijdagavond, 21 juli, vierde Steenkolenmijn Valkenburg onder grote belangstelling haar 100-jarige bestaan. De mijn is een begrip in de geschiedenis van de Limburgse, Nederlandse én Europese mijnbouw en de allerlaatste in zijn soort. De mijn behoort tot het nationaal cultureel erfgoed en is sinds jaar en dag in bezit van de familie Caselli, die enorm trots is dat de mijn nog altijd duizenden bezoekers per jaar weet te boeien.
In 1916 kocht Emile Caselli het Vogelbos in Valkenburg aan met daaronder de Daelhemergroeve. De mijnbouw was toen alleen nog in de oostelijke mijnstreek in opkomst. De deuren van de mijnen bleven gesloten voor ‘gewone’ mensen, maar Emile wilde regiogenoten en belangstellenden uit het hele land laten ervaren hoe het werk eraan toeging, zo diep onder de grond.
Het unieke karakter van de mijn trekt niet alleen bezoekers, maar ook media naar zich toe. Zo werden tv-series als ‘Dagboek van een Herdershond’ en ‘Tien Torens Diep’ er deels in opgenomen. De steenkolenmijn is nog altijd in het bezit van de familie Caselli en wordt anno 2017 gerund door de achterkleinzonen van Emile Caselli. De mijn is 361 dagen per jaar geopend.

← Vorig bericht

Jaren rond bevrijding herleven op Cauberg

3D beeld van Croix en dependances maken?

Volgend bericht →