Geulhemmergroeve op Tweede Kerstdag geopend

Voorpagina » Toerisme » Geulhemmergroeve op Tweede Kerstdag geopend

Op Tweede Kerstdag opent Stichting “De Rotswoning” in Geulhem de cultuurhistorische grot- en rotswoningen weer voor het publiek.
De grot herbergt onder meer de historische schuilkapel. Deze dateert vanuit de Franse overheersing en heeft evenals de rotswoningen de status van Rijksmonument. Beiden zijn de eerste ondergrondse monumenten van Nederland. In de tijd van Napoleon ging het geloof letterlijk en figuurlijk ondergronds. In de Geulhemmergroeve is toen een adembenemend mooie kapel gemaakt. Het is met Kerstmis 45 jaar geleden dat deze kapel de laatste restauratie onderging. Sinds 1973 is deze kapel weer toegankelijk voor het publiek en zijn er vele Heilige missen gehouden. Vele baby’s zijn er gedoopt. Hun namen staan op herdenkingsmuren. Als blijvende herinnering hieraan is een grote doopgalerij ingericht. Dit alles is met Kerstmis te bezichtigen.
Tevens zijn de monumentale rotswoningen waarin de blokbrekers woonden zijn met Kerstmis te bezoeken. Naast de rotswoningen herbergt de Geulhemmergroeve vele oude muurschilderijen, een ondergronds museum met meesterwerken van de oude meesters. De Oranje-Galerij is op 2e kerstdag voor het publiek toegankelijk. De medaillons van het huis van Oranje zijn begin vorige eeuw gemaakt door beeldhouwer Lamour en kunstschilder Hartigh. Op een fototentoonstelling kunt u ook zien hoe Geulhem er een eeuw geleden uitzag.
De muzikanten groep Menestrela geven een sfeervol Kerstconcert in de schuilkapel. Menestrela maakt muziek geïnspireerd op die van de middeleeuwen en gebruikt daarbij authentiek instrumentarium zoals doedelzak, schalmei, blokfluit, draailier, sleutelvedel en slagwerk. Het repertoire bestaat uit originele middeleeuwse muziek en daarop geïnspireerde eigen composities.
Aan het bezoek en de aanschaf van het boek ‘In en om de Geulhemmergroeve’ zijn kosten verbonden. De openingstijden zijn van 11.00 tot 17.00 uur.
Verdere informatie kunt u de internetsite www.rotswoning.nl raadplegen.

← Vorig bericht

Programma amateurvoetbal zondag 22 december

Falco ontwikkelt vitaliteitsprogramma voor senioren

Volgend bericht →