Beleef een 10 eeuwen oude hoogteburcht

Voorpagina » Toerisme » Beleef een 10 eeuwen oude hoogteburcht

In de zomerperiode worden roofvogelshows georganiseerd op de Kasteelruïne. In de Fluweelengrot aan de Daalhemerweg vinden in deze periode extra uitgebreide avondrondleidingen plaats. De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. De Fluweelengrot is een van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg.
Roofvogelshows
Op 21 en 28 juli en 4, 11 en 18 augustus vinden twee keer per dag roofvogelshows plaats op de Kasteelruïne. Op deze dagen begeleidt de valkenier verschillende roofvogels in hun vliegkunsten om 13.00 uur en 15.00 uur. De valkenier geeft op een enthousiaste en humoristische manier informatie over de roofvogels en hun gewoonten. De vogels zijn van dichtbij te bewonderen.
Avondrondleidingen
In de zomerperiode van 20 juli tot en met 24 augustus worden op dinsdag, woensdag en zaterdag extra uitgebreide avondrondleidingen in de Fluweelengrot verzorgd om 20.00 uur.
De gids vertelt over de blokbrekers, het gebruik van de grot als schuilplaats tijdens de oorlogen en de tekeningen en sculpturen in de grot. De avondrondleiding duurt ruim een uur.
Themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot
In het kader van 75 jaar bevrijding is het vanaf nu mogelijk om de themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot te boeken voor groepen. In de Tweede Wereldoorlog heeft de Fluweelengrot gediend als schuilplaats voor de bewoners van Valkenburg.
Deze rondleiding duurt circa 50 minuten.
Fluweelengrot
De Fluweelengrot is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. Van oorsprong is het een prehistorische zeebodem. In deze oeromgeving wonnen nijvere blokbrekers eeuwenlang mergel voor de bouw van huizen, kerken en kastelen. De rondleidingen in de grot geven een beeld van de schuilplaatsen, houtskoolschilderingen en sculpturen.
Kasteelruïne
De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heeft men een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

← Vorig bericht

Mogelijk vier appartementen in postkantoor

Schoolplein Berg ook voor dorpsbewoners

Volgend bericht →