Kerst met Kunst in de Keuken

Voorpagina » Toerisme » Kerst met Kunst in de Keuken

Van zondag 20 november tot 22 januari 2017 is Museum Land van Valkenburg al ondergedompeld in kerstsfeer. Het thema: ‘Kerst met kunst in de keuken’. In de museumzaal appetijtelijke stillevens uit de kunstcollectie van Henk Hoogakker (Weert), verzamelaar én hobbykok met passie voor streekgastronomie.
In de Charles Eyckzaal hangen schilderijen die ook met eten en drinken te maken hebben, in een ‘magisch’ realistische stijl, van de Maastrichtse kunstschilder Alex de Vrede (1944). Hij werd in zijn werk geïnspireerd door Carel Willink en Dick Ket. De schilder plaatst zijn voorwerpen in de ruimte: zijn schilderijen lopen als het ware door in de wand waarop ze hangen.
In de grote zaal staat het gastronomisch stilleven, op de muur of op tafel, centraal. Kunstverzamelaar Henk Hoogakker  fervent lid van de slow-food beweging ‘Slow Food Presidium’ en zeer betrokken bij streekgebonden gerechten, heeft een collectie gastronomische stillevens opgebouwd. Geschilderd door Nederlandse en Belgische kunstenaars in de periode 1900 tot nu.
Hoogakker zet zich ook in om het stroop stoken van fruit uit kleinschalige hoogstamrassen in Limburg in ere te houden. Het stroop stoken is vorig jaar beloond met plaatsing op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.
Derde onderdeel van de expositie vormen gedekte tafels met Maastrichts aardewerk, vanaf  1836 op industriële wijze in Maastricht vervaardigd bij Petrus Regout.

← Vorig bericht

Sint en zwarte piet naar Broekhem

Wat is een algehele volmacht en waarom is die nuttig?

Volgend bericht →