Kerk Schin op Geul als laatste verlicht

Voorpagina » Toerisme » Kerk Schin op Geul als laatste verlicht
De H.Mauritiuskerk van Schin op Geul is als laatste dorpskerk aangesloten aan het L.E.D.-verlichtingsproject van de gemeente Valkenburg aan de Geul. Woensdagavond was in Schin op Geul de afsluitende bijeenkomst van alle deelnemers uit de diverse kernen.
Sinds mei jl. werd de bestaande verlichting in Valkenburg aan de Geul vervangen door LED-verlichting. LED staat voor ‘Light Emitting Diode’ oftewel een lichtgevende diodes. LED-gloeilampen gebruiken aanzienlijk minder energie dan een gloeilamp, spaarlamp of TL-Lamp.
Circa 2600 armaturen werden vervangen of aangepast en als afsluiting werden de diverse kerken in dit project opgenomen en aangestraald met LED-lampen. De kosten van dit project, 1,2 miljoen euro, verwacht men in 20 jaar terug te verdienen met lagere rente- en energiekosten. Momenteel verbruikt de gemeente ca. 750.000 kilowatt/uur per jaar. Dit zal gereduceerd worden naar ca. 450.000 kilowatt/uur per jaar, vergelijkbaar met het verbruik van 120 huishoudens.
Wethouder Carlo Vankan en Marcel Broers van Ziut deelden mee dat hiermee een CO2 reductie wordt bereikt die wettelijk pas is voorzien voor 2030. Het parkeerterrein bij het casino op de kop Cauberg en 2 kleinere straten in het centrum moeten nog worden overgeschakeld.
Ook bestaat nu de mogelijkheid om nieuwe verlichting te plaatsen (vooral in het buitengebied) zonder aanleg van doortrekken/aanleg van dure bekabeling. Vanaf de meterkast van aanwonenden wordt dan een kabel getrokken naar de betreffende armatuur.
Deze wordt voorzien van een aparte meterkast. Kosten van plaatsing en verbruik worden dan door de gemeente aan de eigenaar betaald.

Foto’s Loe Geraards

← Vorig bericht

Maximumsnelheid A79 blijft 100 km per uur

Senioren denken veel na over levensvragen

Volgend bericht →