Extra veiligheidsmaatregelen maken Kerststad Valkenburg veiliger

Voorpagina » Toerisme » Extra veiligheidsmaatregelen maken Kerststad Valkenburg veiliger

Voor de 33ste editie van de kerstmarkt in de Gemeentegrot – eigendom van de gemeente Valkenburg aan de Geul – zijn diverse veiligheidsmaatregelen in de grot genomen. “Ik ben in het voorjaar met Leon Houben van de brandweer op bezoek geweest bij prof. dr. Ira Helsloot van het Crisislab en universiteit Nijmegen. We hebben twee uur gesproken over te nemen veiligheidsmaatregelen. Zijn visie is: kijk naar de risico’s, probeer de problemen daarna te reduceren en zorg voor preventiemaatregelen”, aldus burgemeester Jan Schrijen.
Dat heeft de burgemeester en de brandweercommandant ook gedaan. “Nieuwe maatregelen als een verbod van bouwlampen, brandbare kerstbomen en geen opgerolde elektrische kabels meer. Alles is nu met LED-lampen uitgevoerd. Die stralen geen warmte uit. En alle elektrische kabels liggen nu aan de voorkant van de stand in plaats van een verborgen plek achter de kraampjes. Ze moeten zichtbaar zijn voor de nieuwe camera’s die opgehangen zijn. Die veiligheidscamera’s zien snel of er rook of vuur ontstaat. Bij elke kraam staat een blusapparaat. Daarnaast om de kraam een brandwacht en BHV-er ter assistentie indien het nodig is. We hebben de voormalige atoomschuilkelder in gebruik genomen voor evacuatie. En er zijn schotten geplaatst in de diverse compartimenten in de grot”.
Daarmee zijn de kerstmarkt Gemeentegrot en de overige vergunning plichtige kerstattracties veilig. “Het is voldoende veilig”, zegt Schrijen. Ondanks dit gaat Schrijen en de brandweer toch een nacontrole doen.
De Valkenburgse brandweer staat de gehele kerstperiode paraat. Er is in de grot gezorgd voor extra communicatie door middel van portofoons, extra lucht in de bepakking voor de brandweermannen bij een calamiteit, er staan in de grot voldoende brandwachten en BHV-ers.
De maatregelen om enkele kramen in vierkante meters in te krimpen vielen bij sommige standhouders die wij spraken niet in goede aarde. “Maar we snappen de maatregel wel”, is de reactie van een van hen die al jaren in de Gemeentegrot een stand bemand.
“Ja, deze maatregelen hadden we ook genomen indien de uitzending van 1Vandaag vorig jaar niet geweest was”, verzekert burgemeester Schrijen. “We waren in de loop van vorig jaar al bezig met nieuwe maatregelen nemen. Zoals de bouwlampen vervangen door LED-licht en denk ook aan de extra uitgang van de Fluweelengrot waar ook een kerstmarkt plaatsvindt’. Overigens benadrukt Schrijen dat de veiligheidsregels rond kerstmarkten in grotten in Nederland geen standaard regelgeving kent.
Over de extra kosten die de maatregelen kosten is wethouder Claudia Bisschops duidelijk. “Dit beloopt 3 ton. Netjes door de gemeenteraad beschikbaar gesteld”.
De gemeente verwacht dit jaar in haar eigen Gemeentegrot circa 145.000 gasten te verwelkomen. Per uur mogen ‘maar’ 1500 mensen naar binnen. “Daarom roepen wij de gasten die naar Valkenburg willen komen, kom op een maandag of dinsdag. Dan is het rustig en sta je niet in de rij zoals in de weekeinden”.
Dit jaar verwacht de gemeente op piekdagen in het weekeinde tot 100 touringcars met kerstmarkt bezoekers. De bussen worden gedirigeerd naar parkeerplaatsen bij de Prinses Margrietlaan en de Hekerweg richting Klimmen.
Vanaf zondag ziet u in het programma TV Valkenburg Vandaag welke veiligheidsmaatregelen genomen zijn en wat de achterliggende gedachte daarbij is.
Foto archief TV Valkenburg

← Vorig bericht

Geen treinverkeer in het weekeinde

KunstwerkT met Chantalle Meeuwis

Volgend bericht →