Macht en heerlijkheid in het katholieke Heuvelland

Voorpagina » Toerisme » Macht en heerlijkheid in het katholieke Heuvelland

Maurice Essers verzorgt de Gerlachlezing over de geschiedenis van het heuvelland rond Aken, Luik en Maastricht ‘vanuit het perspectief van het katholicisme’ op zondag 21 juli om 15.00 uur. De lezing is in de kerk van het Heiligdom St. Gerlach, aan de Onderstestraat 1 in Houthem. De toegang is gratis.
Geschiedenis klooster
In het Heiligdom St. Gerlach is daarnaast tot 30 augustus een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het klooster St. Gerlach. Maurice Essers van Stichting Katholiek Erfgoed: “De geschiedenis van St. Gerlach en Rolduc roept vragen op over de Limburgse identiteit. Voor 1800 was er wel een katholieke identiteit van het heuvelland, maar nog geen Limburgse identiteit. Er waren geen Limburgers, hoogstens heuvellanders. Langs de oude dorpskerkjes staan her en der stenen grafkruisen met teksten die vragen om voor de ziel van zo’n katholieke heuvellander te bidden. We hopen met de tentoonstellingen en bijbehorende boeken en lezing deze heuvellandse voorvaderen wat dichter bij ons te brengen. Wie zich in hen en hun wereld verdiept zal tot verbazingwekkende ontdekkingen komen. Je moet de vele kerken, kastelen en kloosters uit die tijd bijvoorbeeld vooral proberen van binnen te bekijken. Met name de binnenkant is vaak van een grote schoonheid. Zo zijn de fresco’s van Johann Schöpf in St. Gerlach en de kloosterbibliotheek van Joseph Moretti in Rolduc van een barok van on-Nederlandse allure.”

St.Gerlachkerk Houthem

Heiligdom St. Gerlach is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 16.30 uur. ’s Zondags vanaf 10.30 uur. De entree is een vrije gave.

← Vorig bericht

Veel meer antennes in straatbeeld voor 5G-netwerk

Hoogleraren schrijven: ‘Toch risico kunstgras voor kind’

Volgend bericht →