Evenementen: minder budget, meer regio, meer kwaliteit

Voorpagina » Toerisme » Evenementen: minder budget, meer regio, meer kwaliteit

Het evenementenbudget voor dit jaar is met € 145.383,- teruggebracht naar € 398.500,-. Ondanks dit mindere budget wil B&W het imago vergroten, de economie en/of de sociale samenhang en maatschappelijke deelname van de inwoners vergroten. Een nieuwe factor bij het organiseren van evenementen dit jaar is de component ‘duurzaam’.
Duurzame evenementen
“Nog dit jaar gaan we met alle organisatoren in gesprek over hun mogelijkheden om de zorg voor duurzaam toerisme en een duurzame organisatie in te passen in de evenementen. Duurzaam organiseren en duurzaam toerisme zullen in ons nieuwe evenementenbeleid dan ook een aparte plaats innemen”, aldus een quote uit de collegenota opgesteld door wethouder Claudia Bisschops.
Haar uitgangspunt is kwalitatief goede evenementen te laten plaatsvinden. “De toekomstige bezoeker van evenementen is ook zoek naar authenticiteit. En de toerist wil kennis maken met het dagelijkse leven en de lokale cultuur van deze regio”, is het nieuwe beleid van Bisschops.
Speerpunten voor 2019 zijn deze evenementen
Wielerstad met Amstel Gold Race, Tourversie met Men Elite en Ladies Versionen  Eroica. In plaats van Boogie’s Extreme – eendaags – komt het Wielerfestival Cauberg Valkenburg – meerdaags – ervoor in de plaats dat op het terrein van Parcourse in combinatie met de Cauberg en het centrum zich zal afspelen. Beschikbaar budget: € 134.000,-.
Vestingstad met een nieuwe opzet van de vestingfeesten voor mei/juni 2020 en de Valkenburgse Bokkenweken. Budget: € 25.000,-.
Kerststad met meer algemene verlichting, energiekosten, kerstbomen in de kernen, algemene promotie en communicatie en nieuw cultureel programma. Budget: € 172.000,-.
Losse evenementen zoals Auw Wieverbal, Caveman Run, Pop On Top, streekmarkten en kleinere evenementen in de diverse kernen. Budget: € 67.500,-.
Daarbij moet aangetekend worden dat voor evenementen zoals Pop On Top de subsidie wordt afgebouwd. Er blijft een waarderingssubsidie over. De bijdrage voor het Auw Wieverbal is gericht op de veiligheids- en verkeersvoorzieningen in het centrum.
In het totale budget van bijna 4 ton is € 5000,- gereserveerd voor onderzoek naar de effecten van evenementen.
Al eerder lekte uit dat het eendaagse evenement NK Living Statues geen bijdrage van de gemeente kan verwachten. Nu blijkt uit de nota dat het gaat om een financiele injectie van € 35.000,- voor dit eendaagse evenement. Dat vond het college van B&W ’te fors’.
Foto archief TV Valkenburg

← Vorig bericht

Kunst & cultuur preuverie

Klassieke auto gestolen

Volgend bericht →