Station Valkenburg best gewaardeerde kleine station

Voorpagina » Toerisme » Station Valkenburg best gewaardeerde kleine station

Het oude stationsgebouw van Valkenburg is als best gewaardeerde kleine station door de website www.rover.nl uitgeroepen.
“Op kleine stations gebeurt er iets, er is vrijwel altijd iemand aanwezig, de aanwezigheid van een café zorgt voor reuring en gezelligheid”, aldus Rover. Valkenburg heeft van oudsher een uniek geheel uit mergel opgetrokken stationsgebouw.
“Leuk gebouw. Er staan redelijk veel banken. Bussen vlakbij. Leuke omgeving. Je vindt makkelijk de weg naar het centrum”, laat een reiziger weten.
Bron: wikipedia
Station Valkenburg is het spoorwegstation van Valkenburg-centrum. Het station is gelegen aan het traject Maastricht – Heerlen en geldt als het oudste nog bestaande van Nederland. Het uit mergelblokken opgetrokken gebouw werd ontworpen door Jacobus Enschedé en werd geopend op 23 oktober 1853. Enschedé liet zich inspireren door het paleis van koning Willem II in Tilburg. In 1890 werden twee vrijstaande gebouwtjes aan de zijkanten gesloopt om plaats te maken voor langere vleugels.
Het gebouw, dat geklasseerd is als rijksmonument, is nog steeds als station in gebruik. In 2005 werd het station verpacht en in oude staat teruggebracht. Sindsdien is er een restauratie, een kiosk en een modeltreinenwinkel in gevestigd. In 2009 werden de ruimtes van de modeltreinenwinkel heringericht met een expositie over toeristisch Valkenburg, over de geschiedenis van de Heuvellandlijn en over de ZLSM. Eind 2009 is het contract opgezegd en zijn de modeltreinenwinkel, de kiosk van de ZLSM en de restauratie gesloten.
Aanvankelijk lag het station aan de lijn Aken – Maastricht, later kreeg het station aansluitingen naar Heerlen en Kerkrade (Miljoenenlijn). Alleen Heerlen – Maastricht is nu nog in reguliere exploitatie. De stations Houthem-Sint Gerlach en Schin op Geul aan deze lijn behoren ook tot de gemeente Valkenburg aan de Geul.
In het gebouw is sedert enkele jaren een brasserie gevestigd met de naam ‘Stationnerie’ en een kunstgalerie gevestigd.
Foto Fons Winteraeken, TV Valkenburg © 2016
2016-05-31 Roover.nl

← Vorig bericht

Kunstgrasvelden kunnen aangelegd worden

Essentakziekte oorzaak val boom Oosterweg

Volgend bericht →