Valkenburg kiest V – kunstwerk als Vredesvlam

Voorpagina » Toerisme » Valkenburg kiest V – kunstwerk als Vredesvlam

Met grote meerderheid (806 stemmen) koos de Valkenburgse gemeenschap voor het ontwerp ‘Vredesmonument’ van het kunstenaarsechtpaar Maria Verstappen en Jan van der Bragt. De poll van TV Valkenburg trok de afgelopen weken 1365 bezoekers, een ongekend hoog aantal. Het winnende ontwerp is een hardstalen V symboliseert de Vlam van Vrede, van Vrijheid, van Valkenburg. De stalen plaat wordt geheel bekleed met bladgoud dat weer door onverwoestbare botenlak beschermd is.
Elly van der Sande (Verbinden) haalde 230 stemmen, Ivo Benders (Monument) scoorde 166 stemmen en Jef van de Leijgraaf (Drie Werelden) kwam tot 163 stemmen.
De kleine waakvlam zal de voorbijganger herinneren aan die vrede. Vrede in eigen hart, vrede wereldwijd. Bij speciale gelegenheden zal de vlam fel oplichten, de omgeving verlichten en weerkaatsen in het goud van het stalen omhulsel.
Bij de bekendmaking van het winnende ontwerp was het echtpaar afwezig vanwege een al langer geboekte vakantie. Op een later tijdstip zullen beiden een toelichting geven op hun idee en achterliggende gedachten bij dit kunstwerk.
De kosten, inclusief constructie, grondwerken en gasleiding, zijn begroot op € 40.000 waarvan € 30.000 voor het kunstwerk en € 10.000 voor vergunning en inauguratie op 21 september 2017, de Internationale Dag van de Vrede. Middels diverse acties is nu al bijna € 12.000 bij elkaar gehaald. “Het moet een monument worden van ons allemaal,” aldus waarnemend-burgemeester Martin Eurlings. “Net zoals ‘Het Kruus op de Tore’. Toen droegen alle Valkenburgers een gulden bij. En velen doen dat nog, jaar in jaar uit om dat kruis brandend te houden. Als je het Kruis in de verte, hoog boven Valkenburg ziet, geeft dat een gevoel van thuiskomen”.
Voorzitter Jos Smeets, namens de Werkgroep Vredesvlam, hoopt vurig dat de vier kunstenaars ook in de toekomst met elkaar in gesprek blijven. “Misschien is het een optie om ook regelmatig gedichten en andere presentaties voor te dragen bij de Vredesvlam. Verder zou het mooi zijn als elk gezin € 10 zou bijdragen voor die vrede die ons allen zo dierbaar moet zijn!”
Het kunstwerk krijgt een prominente plek achter de Geulpoort op de punt van het grasveld bij de kerk. Het vlammetje zal dag en nacht als een waakvlammetje branden. Financiële bijdragen zijn welkom op NL28 RABO 01368264 90 t.n.v. Kunst- en Cultuurraad Valkenburg o.v.v. Vredesvlam.
Foto’s Jo van Aken

← Vorig bericht

Kamerschoten voor jarige Valkenburg

Ingezonden brief over Chinareis

Volgend bericht →