Valkenburg vol, parkeergarage leeg. Hoe kan dat?

Voorpagina » Toerisme » Valkenburg vol, parkeergarage leeg. Hoe kan dat?

De tweede zondag van Kerststad Valkenburg was wederom een zeer drukke dag met heel veel bezoekers. Veel meer gasten bezoeken Kerststad Valkenburg in november dan voorgaande jaren. Volle parkeerplaatsen, in het centrum was het voetje-voor-voetje-lopen en de terrassen zaten overal vol. En lange rijen voor de ingangen van de kerstgrotten.
Het is dan ook wenkbrauwen fronsend dat de ondergrondse parkeergarage niet compleet gevuld is. Het eerste parkeerdek was voor 80% gevuld, het 2de dek zelfs leeg. Je vraagt je af hoe dat kan? Ligt het aan de bewegwijzering? Durven de bezoekers de ondergrondse garage niet in? We zijn op onderzoek uitgegaan.
Als eerste troffen wij een verkeersbord in de Reinaldstraat aan, dat de bezoekers voor Kerststad Valkenburg doorverwijst naar een parkeerplaats richting Valkenburg-Oost. Dat moet de parkeerplaats Geulpark zijn omdat het Berkelplein nog niet in gebruik is. “Dat klopt”, zegt wethouder verkeer Jan Vermeer. “Traffic Support regelt de verkeersstromen waarbij als eerste optie de auto’s gedirigeerd worden naar de parkeerplaatsen rondom Valkenburg-centrum. Als die vol zijn wordt pas de ondergrondse parkeergarage ingezet. We hebben geluisterd naar de ondernemers die zeggen dat de parkeergarage Aan de Kei in principe is voor winkelend publiek”.
Zeer opvallend is tevens dat het verwijsbord op de hoek Reinaldstraat/Hekerbeek voor het parkeren in de parkeergarage is verwijderd. Onbegrijpelijk dat de verwijzingsborden richting parkeergarage Aan de Kei er nog steeds niet zijn. Sinds de zomer van 2009 was al bekend dat er een parkeergarage zou komen. Waarnemend-burgemeester Eurlings weet niet waarom het wegbewijzeringssysteem nog niet operationeel is.
Het parkeerterrein Villa Via Nova stond vol. Ook de blauwe zone. Niet vreemd omdat dit parkeerterrein meer oplevert voor de gemeente. Verder stond zaterdag de gehele Pr. Beatrixsingel nog vol met geparkeerde bussen terwijl het verkeer van beide rijrichtingen gebruik kon maken. Voor voetgangers en fietsers een hachelijke en gevaarlijke situatie. Regelmatig moesten deze verkeersgebruikers over het trottoir en soms via de tuin hun vluchtweg zoeken. Zondag bleken in de haast genomen verkeersmaatregelen in die straat nog niet te werken. Ze werd gedeeltelijk afgesloten. Terwijl er drie autobussen stonden. Het geeft aan dat het parkeerbeleid in Valkenburg-centrum nog niet onder controle is en beleidsmakers er de grootste moeite mee hebben.
“We proberen zoveel mogelijk het kruispunt Reinaldstraat/Hekerbeek/St.Pieterstraat vrij te houden van verkeer dat wil parkeren in de garage. We weten dat op drukke dagen hier snel een verkeersinfarct ontstaat. Het is een bottleneck”, aldus Vermeer. Het complete college zegt – net als iedereen – verrast te zijn over de grote aantallen bezoekers in de eerste twee weken van Kerststad Valkenburg. “In het tweede weekeinde zijn 1500 bezoekers méér in de Gemeentegrot geweest als in 2015. En dat is best heel veel. Waar dat moet eindigen? Ik weet het niet. Maar ergens zal een grens liggen. Die informatie proberen we nu te vergaren met het bedrijf Traffic Support”.
Volgens ingewijden worden er in het weekeinde na Sinterklaas meer bussen verwacht dan op het drukste moment van vorig jaar. Toen arriveerden 160 bussen.
Foto’s Fons Winteraeken, TV Valkenburg © 2016

← Vorig bericht

Basisschoolkinderen Sibbe en Houthem nu beschermd?

Brandalarm gaat af in parkeergarage

Volgend bericht →