Via Belgica laat Romeinse tijden herleven

Voorpagina » Toerisme » Via Belgica laat Romeinse tijden herleven

Afgelopen week werden twee Via Belgica zit- en infomeubels onthuld. Op 18 april in Voerendaal, op 21 april, de stichtingsdag van Rome, de Citta Aeterna, op het landgoed van Château Sint Gerlach in Houthem. Beide zitmeubels zijn onderdeel van een lange reeks infopunten aan de Via Belgica, bedoeld om bezoekers en bewoners op toegankelijke wijze kennis te laten maken met het Romeinse verleden in Zuid-Limburg.
De Provincie Limburg, Parkstad Limburg en de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Voerendaal, Heerlen, Landgraaf en Simpelveld willen samen de waarde van deze historie – het fundament voor onze westerse cultuur – beter zichtbaar én beleefbaar maken. “De zitmeubels op landgoed Sint Gerlach zijn onderdeel van een groter programma dat hiervoor speciaal is opgesteld,” aldus Toos Hofstede, provinciaal projectleider van de Via Belgica. Vergelijkbare zitmeubels zijn geplaatst in Meerssen en op de Goudsberg in Valkenburg.
“Het zichtbaar en beleefbaar maken van de Via Belgica, met nog heel veel geheimen, wordt zowel door archeologen als uit oogpunt van toerisme opgepakt,” aldus Camille Oostwegel, directeur/eigenaar van Château Sint Gerlach. “Niet alleen het verleden, maar ook over kansen en mogelijkheden die deze Romeinse weg ons vandaag en morgen biedt. Ondernemers in Zuid-Limburg die de Via Belgica een warm hart toedragen en daar een rol voor zichzelf in zien, worden gestimuleerd om een bijdrage te leveren aan het doorvertellen van dit interessante verhaal.” Als voorbeeld haalt Oostwegel de grote Romeinse tuin bij Villa de Proosdij in Klimmen aan.
De uitstraling van het heringerichte landgoed Sint Gerlach levert een schitterende bijdrage. Het culturele erfgoed zit nog grotendeels onder de grond. “Vanuit het hart van dit landgoed loopt die weg naar het Ronde Bos, boven op de heuvel bij boerderij Schaepkens,” verduidelijkt Oostwegel in zijn toespraak. “Je waant je hier in klein Toscane!  Op de plek waar we nu staan, stond, omgeven door vier prachtige lindebomen, vroeger een prachtige Romeinse zuil. Ruim vijftig jaar geleden al eens beschreven in het weekblad ‘Land van Valkenburg’. Ooit zullen we de gehele Via Belgica terugvinden!” is de stellige overtuiging van Oostwegel.
Ook wethouder Remy Meijers was, op zijn 48e verjaardag, in zijn nopjes met de aanwinst in het grote park. “Een stukje cultuur en toeristisch product zijn vandaag toegevoegd. Op de zitbank kunnen bezoekers informatie vinden op een grote kaart.”
Inwoners krijgen op deze manier meer inzicht in het gebied waar ze wonen, zeker met die rijke historie. Het aanbieden van belevingsroutes, fiets- en wandelroutes onder de vlag van Via Belgica geeft Zuid-Limburg nog meer aantrekkingskracht. Samen steken Provincie en gemeenten drie ton in het project.
Het Romeins verleden herleeft in Zuid-Limburg.
Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg

← Vorig bericht

BOA's vinden bij toeval oranje racefietsen terug

Programma voor Koningsdag in Schin op Geul

Volgend bericht →