Wordt station Valkenburg mooiste van Nederland? (update)

Voorpagina » Toerisme » Wordt station Valkenburg mooiste van Nederland? (update)

(16:30u: links in de eerste alinea zijn nu correct!)
De Nederlandse Spoorwegen hebben een populariteitswedstrijd uitgeschreven om het ‘mooiste station van Nederland’ te zoeken. Het station aan de Stationsstraat in Valkenburg is uiteraard ook genomineerd. Stemmen kan tot 7 augustus via deze kanalen:
TwitterFacebook of Instagram
Historie van het oudste nog in gebruik zijnde station van Nederland
Het station van Valkenburg werd gebouwd in opdracht van de Aken-Maastrichtsche Spoorweg-Maatschappij, die vanaf 1845 de spoorlijn Aken – Maastricht aanlegde, de eerste internationale treinverbinding van Nederland.[1] Het uit mergelblokken opgetrokken gebouw werd ontworpen door Jacobus Enschedé in de stijl van de vroege Engelse neogotiek.[2] Enschedé liet zich inspireren door het paleis van koning Willem II in Tilburg.[bron?] Het station werd geopend op 23 oktober 1853. In 1890 werden twee vrijstaande gebouwtjes aan de zijkanten gesloopt om plaats te maken voor zijvleugels, die aan het hoofdgebouw aansluiten. Aanvankelijk lag het station aan de lijn Aken – Maastricht, later kreeg het aansluitingen naar Heerlen en Kerkrade (de zogenaamde ‘Miljoenenlijn‘). Alleen Heerlen – Maastricht is nu nog in reguliere exploitatie. De stations Houthem-Sint Gerlach en Schin op Geul aan deze lijn behoren ook tot de gemeente Valkenburg aan de Geul.
Het gebouw is nog steeds als station in gebruik. In 2005 werd het enigszins vervallen station in oude staat teruggebracht. Van 2005 tot 2009 was het verhuurd aan onder andere een stationsrestauratie, een kiosk en een modeltreinenwinkel, en was er enige tijd een expositie over toeristisch Valkenburg, de Heuvellandlijn en de ZLSM ingericht. In de jaren daarna werden er incidenteel tentoonstellingen van lokale kunstenaar gehouden.
Bron: wikipedia
Archieffoto TV Valkenburg

← Vorig bericht

‘Straatpraat in de Plenkert’

Veel muziek in het Openluchttheater

Volgend bericht →