Algemene begraafplaats Tongerseweg en grafrechten

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Algemene begraafplaats Tongerseweg en grafrechten

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot werkt al jaren als kandidaat notaris in Maastricht.
Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst elke twee weken een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.
Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Wist u dat de begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht één van de oudste in Nederland is? Sinds 1812 bestaat de mogelijkheid om daar begraven te worden en dat zie je aan de vele bijzondere graven en oude bomen in dit fraaie stukje Maastricht.
Er is een boek uitgebracht dat de historie van de Algemene Begraafplaats belicht. Maar ook bijzonder zijn de foto’s die gemaakt zijn van de grafmonumenten bij maanlicht. Mij lukt het niet om dit soort bijzondere zaken vast te leggen.
Wat ik wel kan is de juridische kant belichten en daarom schrijf en publiceer ik geregeld stukken vanuit de kennis en ervaring die ik heb als kandidaat-notaris. Dit keer wil u wat melden over grafrechten. Wie is nu eigenlijk eigenaar van een graf en kan de eigendom overgaan op een ander en moeten de erfgenamen daarmee instemmen?

Grafrechten vele jaren na overlijden overgeschreven op de schoondochter

In de eerste zaak die ik wil beschrijven was de gemeente van plan graven te ruimen. Onder meer het graf waarin de grootouders van de eisende partij lagen.
Om deze ruiming te voorkomen, had de schoondochter van deze grootouders (dus een aangetrouwde tante van de eiser) aan de gemeente het verzoek het verzoek gedaan om de grafrechten op haar naam te zetten. De gemeente heeft vervolgens positief op dat verzoek beslist en de grafrechten op haar naam gezet.
Het kleinkind was met het bereikte resultaat niet tevreden, want het tekende bezwaar aan tegen het besluit van de gemeente. De grafrechten hadden op naam van het kleinkind gezet moeten worden, niet op naam van de schoondochter, aldus het bezwaarschrift.
Na enige juridische overwegingen besluit de Raad van State dat de gemeente gelijk had en dat zij de grafrechten op naam van de verzoekster, de schoondochter van de overledenen, had mogen zetten. Het kleinkind kreeg dus niet de grafrechten.

Grafrechten kort na het overlijden overgeschreven

In de tweede zaak die ik wil bespreken bezat moeder tot haar overlijden de grafrechten. Twee dagen na haar dood heeft één van haar kinderen (via de begrafenisondernemer) een verzoek gedaan aan de gemeente om die grafrechten op naam te krijgen. Aan dat verzoek geeft de gemeente gehoor.
Een ander kind vraagt de gemeente vervolgens het eerder genomen besluit ongedaan te maken. Omdat de gemeente hierop negatief antwoordt, gaat het kind in beroep bij de Raad van State. Deze instantie wijst het beroep af.
Opmerkelijk vind ik daarbij dat een belangrijke overweging voor de gemeente en de Raad van State is dat hier het principe moet gelden “wie het eerst komt die het eerst maalt”. Het kind dat het eerst het verzoek had ingediend (via de begrafenisondernemer) had namelijk terecht de grafrechten gekregen.

Advies

Uit beide zaken blijkt in ieder geval dat het bezitten van grafrechten voor sommige mensen van groot (emotioneel) belang is. Ook blijkt er uit dat het belangrijk is om als eerste een verzoek tot tenaamstelling in te dienen.
Maar er is nog een ander punt. Grafrechten kunnen namelijk in de erfenis vallen. Consequentie daarvan is, dat in een testament een regeling opgenomen kan worden welke erfgenaam de grafrechten toegedeeld krijgt na het overlijden van degene die het testament heeft laten maken.
Dus als grafrechten binnen uw familie een belangrijk item zijn, dan raad ik u aan om in overleg met uw notaris een goede regeling op te nemen in uw testament. Want hoe meer u heeft vastgelegd, hoe minder ruzie de erfgenamen over dit soort onderwerpen kunnen krijgen.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/
Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Uitslagen handbalcompetitie van afgelopen weekeinde

Vrouwen Sibbe/Geuldal blijven verbazen in vijfde klasse

Volgend bericht →