Alleenstaande AOW

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Alleenstaande AOW

Mr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.

Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Het zal je maar overkomen. Na 25 jaar een LAT-relatie te hebben gehad, krijgt je vriend te horen dat hij alvleesklierkanker heeft. De vooruitzichten zijn dusdanig slecht dat het gaat om maanden, niet jaren.

In zijn testament bepaalt je partner dat jij zijn enige erfgenaam bent. Helaas ga je dan minimaal 30% erfbelasting betalen omdat je gezien wordt als “vreemde”. Daar is een eenvoudige oplossing voor: je kunt met je vriend trouwen of een geregistreerd partnerschap (GP) aangaan. Ineens hoef je over de eerste € 680.000 van de erfenis niets te betalen, over alles daarboven 10% of 20%. Dat is voordelig.

Maar dan stuurt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) je een vervelende brief. Omdat je een GP hebt met je partner, wordt jullie beider AOW gekort. In plaats van de alleenstaande AOW, heb je namelijk alleen recht op het lagere bedrag voor een koppel.

In dit geval toont de rechter coulance. Formeel mogen jullie dan een koppel zijn, dat wil nog niet zeggen dat jullie ook duurzaam samenwonen. Ieder heeft namelijk nog steeds zijn eigen woning terwijl jullie ook geen gezamenlijke bankrekening hebben om boodschappen en dergelijke van te betalen.

Dat je enkele dagen per week bij je vriend slaapt omdat jij dan voor hem zorgt, doet niet ter zake. Hoe lang dit zal duren, is niet te zeggen. Geen jaren, dat is duidelijk. Gelukkig krijg je goed bericht: de rechter vindt dat de SVB jou gewoon de alleenstaande AOW moet blijven uitbetalen. Jammer dat dit bovenop alle andere ellende komt.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

VIDEO QR-codes voor Pierre Cuypers gebouwen

Halfvastenoptocht Berg – Vilt

Volgend bericht →