‘Doe het zelf’ papieren schenking

|
,

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » ‘Doe het zelf’ papieren schenking

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor. Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Creatief omgaan met regels om belasting te besparen is een nationale volkssport. Soms gaat dat goed, maar niet altijd. Zoals blijkt uit het volgende drama in meer delen.

Om te beginnen boeken de ouders geld aan hun kind over. Dat is de schenking. De tweede stap is dat het kind (bijna) hetzelfde bedrag terugboekt. Dat is een lening aan de ouders. Deze wordt vastgelegd in een schuldbekentenis. De bedoeling is dat hierdoor de erfenis van de ouders kleiner wordt, maar dat zij toch over het geld kunnen blijven beschikken.

Fiscaal ontstaat een probleem als de Belastinginspecteur van mening is dat sprake is van een kasrondje. Dan is er geen reële grond voor de lening en wordt de constructie bestreden met een beroep op Fraus Legis.

Met die juridische vakterm wordt bedoeld dat de belastingplichtige misbruik maakt van de wet. Iedereen mag de grens opzoeken om het (fiscaal) gunstigste resultaat te bereiken. Maar je mag niet over die grens heen gaan.

Een ouder mag natuurlijk een kind geld schenken. En een kind mag ook zijn ouder(s) financieel ondersteunen door geld te lenen. Maar als de enige reden voor de hele opzet is om erfbelasting te besparen, dan zal de belastinginspecteur de constructie bestrijden en gebruik maken van dat juridische leerstuk van Fraus Legis.

In een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland van 4 september jl. kunt u nalezen hoe het vooral niet moet. Ieder jaar werden namelijk dezelfde bedragen heen en weer geboekt. Er zat telkens nog geen twee weken tussen de boeking van de ouders en die van de kinderen. Bovendien was vastgelegd dat de leningen aan de ouders aflossingsvrij waren tot aan hun overlijden.

Al deze punten bij elkaar maakten dat deze doe-het-zelf schenkingen fiscaal ongeldig zijn verklaard. Het vermogen van de ouders is dus niet verlaagd en de kinderen moeten gewoon erfbelasting hierover betalen.

Waren de afspraken ieder jaar bij de notaris in een akte vastgelegd, dan had de inspecteur geen beroep kunnen doen op Fraus Legis. Het doel, besparing van erfbelasting, was dan wel bereikt.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/ Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Achter de Veurkant met Sandra Kleijnen + video

Coronacrisis: vaccinatie start mogelijk begin 2021

Volgend bericht →