Eigen B.V.

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Eigen B.V.

Mr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.

Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Onlangs las ik een interessant advies van Hanneke Kroonenberg, Hoofd kenniscentrum bij Van Lanschot Bankiers. Aanleiding was een uitspraak van het Gerechtshof in Den-Bosch. 

Een architect had al een eenmanszaak voor hij trouwde. Hij en zijn echtgenote hebben huwelijkse voorwaarden opgesteld. Daarin is een zogenaamd periodiek verrekenbeding opgenomen. Dat houdt in dat het inkomen dat aan het einde van een kalenderjaar niet uitgegeven is, 50/50 gedeeld moet worden. Dat hebben zij nooit gedaan. Een paar jaar later zet de man zijn eenmanszaak om in een besloten vennootschap (B.V.) en brengt daarin zijn onderneming in. 

Het huwelijk strandt en de discussie is nu of de B.V. alleen van de man is of van de ex-echtgenoten samen. Volgens de vrouw is dat laatste het geval omdat bij de oprichting van de B.V. ook geld van haar gebruikt is. Zij had namelijk op basis van het verrekenbeding recht op de helft van de winsten van de eenmanszaak. 

Uiteindelijk besluit het Hof dat de vrouw gelijk heeft. De man moet dus de helft van de aandelen aan zijn ex-echtgenote afstaan. 

Mevrouw Kroonenberg adviseert ondernemers privé geld te gebruiken voor de oprichting van een B.V. en pas daarna de bestaande onderneming over te dragen aan de B.V.. 

Oprichting van een B.V. kan tegenwoordig met slechts één euro. Een ondernemer moet dus familie of een goede vriend vragen om hem die ene euro te schenken vóór de oprichting. Met de bepaling dat deze schenking altijd privé zal blijven. Dan hoeven de aandelen niet gedeeld te worden bij een scheiding.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Uitslagen amateurvoetbal zondag 26 september

Sterke competitiestart dames 1 en heren 1 van S.E.C.

Volgend bericht →