Erfbelasting

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Erfbelasting

Mr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.

Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Veel echtparen hebben geen testament omdat ze weten dat de kinderen het kindsdeel niet kunnen opeisen. Dat is sinds 2003 het gevolg van de wettelijke verdeling. Een geruststellende gedachte. Maar hoeveel erfbelasting moet er betaald worden?

Een voorbeeld

Jan (67) overlijdt zonder testament. Hij was getrouwd met Ans (66) en had met haar een dochter, Truus. Samen hebben zij €300.000 aan bezittingen.
Omdat zij in algehele gemeenschap van goederen waren getrouwd, is de erfenis de helft: €150.000. 
Ans en Truus erven ieder de helft, dus €75.000.

Vanwege de wettelijke verdeling krijgt Truus nu niets uitbetaald en volgens de fiscus heeft Ans daardoor een voordeel. Zij houdt het erfdeel van Truus. De waarde van dat voordeel wordt afgetrokken van het erfdeel van Truus (en opgeteld bij dat van Ans). Die aftrek is 6% maal een factor die afhankelijk is van de leeftijd van Ans. 
Op grond van de wet is dit voor Ans factor 8. De waarde van haar voordeel bedraagt hierdoor  €75.000 x 6% x factor 8 = €36.400. 
De fiscale waarde van het kindsdeel van Truus is €38.600 (€75.000 – €36.400). 

Daar gaat nog de vrijstelling van de erfbelasting af. Die is per kind (afgerond) €21.000.

De erfbelasting die Ans moet betalen over de erfenis van Truus is daarom niet 10% van €75.000, maar 10% van €17.600. Dus €1.760.   

Echter: met het juiste testament zou helemaal geen erfbelasting verschuldigd zijn geweest. Hier zal ik een volgende keer over schrijven. Maar u kunt zich ook laten adviseren door uw notaris.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

 

← Vorig bericht

Wateroverlast: Hulp nodig of hulp aanbieden?

Schade-expert kreeg kippenvel van ervaringen gedupeerden (VIDEO)

Volgend bericht →