Geboortedag onbekend

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Geboortedag onbekend

Mr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.

Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Onlangs sprak ik een dame die net weduwe was geworden. Zij had vragen over de erfenis. Om informatie te kunnen opzoeken, vroeg ik naar haar geboortedatum en kreeg een verrassend antwoord: die had ze niet. 

Zij is in 1961 in Marokko geboren en toen hield de Burgerlijke Stand in dat land dit soort gevens niet zo bij als in Nederland. Alleen het jaartal is vastgelegd. De dag en maand waarin zij geboren is, zijn onbekend. 

Bij haar verhuizing naar Nederland is in de Basisregistratie Personen (BRP) vermeld dat mevrouw geboren is op 00-00-1961. Daardoor is dat haar officiële geboortedatum. 

Op termijn wil zij het huis van haar man en haarzelf verkopen. Dan moet een akte van levering worden opgesteld, die door het Kadaster verwerkt wordt. Deze instantie brengt daarvoor kosten in rekening. Een handmatige verwerking is duurder dan een semi-automatische. Dat laatste noemen notarissen een KIK-akte en kost ongeveer € 65 minder. 

Vanwege dat prijsverschil heb ik het Kadaster gevraagd of een akte van levering waarin zo’n bijzondere geboortedatum is vermeld, als KIK-akte verwerkt kan worden. Het antwoord daarop is negatief. Vanwege het ontbreken van een geboortedag en -maand zal de akte altijd handmatig moeten worden verwerkt.

Dat betekent dat niet alleen dat deze cliënte, maar ook iedereen met een geboortedatum die afwijkt van de Nederlandse standaard van dag-maand-jaar, per definitie duurder uit is dan iemand die wel in het sjabloon past.

Vervelend, maar ik waarschuw liever van tevoren dan dat er achteraf € 65,- bijbetaald moet worden.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Vorderingen in Broekhem Zuid aanleg innundatiegebied & VIDEO

Reactie college B&W op ontwikkelingen Polfermolen

Volgend bericht →