Erft ex-vriendin?

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Erft ex-vriendin?

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor. Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Als je je testament niet tijdig aanpast, kan dat een dure grap blijken te zijn. Daarom adviseer ik om iedere vijf à zeven jaar terug te komen voor een APK. Als de wetgeving is veranderd of er nieuwe jurisprudentie is, kunnen aanpassingen gedaan worden. Maar ook als er iets in je persoonlijke situatie verandert, doe je er verstandig aan langs te komen. Dit deed zich voor in de rechtszaak waarover ik onlangs las.
Toen een man overleed ging zijn vrouw naar een notaris toe, omdat er een verklaring van erfrecht opgesteld moest worden. Na inzage in het Centraal Testamenten Register bleek dat haar man tien jaar vóór het huwelijk een testament had opgesteld. Daarin stond dat hij tot zijn enige erfgename benoemde: mevrouw X, hierna te noemen: partner”.
Dit testament is nooit aangepast, ook niet na het einde van de relatie, vijf jaar vóór het huwelijk van de man met zijn nieuwe geliefde.
De rechtbank oordeelde in deze zaak dat de man wilde vastleggen dat mevrouw X alleen van hem zou erven als hun relatie door zijn overlijden zou eindigen. De rechter hechtte belang aan het feit dat de man en zijn toenmalige partner (bijna) tegelijk met het ondertekenen van het testament ook samen eigenaar werden van een woning.
Hier pakt het dus goed uit voor de weduwe. Maar zij heeft veel stress gehad en ook haar advocaat moeten betalen. Dit alles was niet nodig geweest als de man gewoon een nieuw testament had gemaakt. Dat had wel iets gekost, maar beduidend minder.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/ Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Coronacrisis: Aangepaste Koningsdag in Schin op Geul

Coronacrisis: Koningsdag is noodgedwongen een 'woningsdag'

Volgend bericht →