Garage en 2 procent overdrachtsbelasting

|

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor. Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Als trouwe lezer zul je je vast nog mijn column herinneren waarin ik aangaf dat je beter nog dit jaar een garage kunt kopen. De reden: de te betalen overdrachtsbelasting gaat vanaf 1 januari 2021 van 6% naar 8%.

In de week nadat dit artikel verscheen, las ik over een rechtszaak waarbij de koper van een garage claimde dat hij slechts 2% hoefde af te dragen.

Bij de aankoop van een woning betaalt de koper nu 2% overdrachtsbelasting. Wordt een ander object, zoals een garage, geleverd dan is het 6%. In de huidige wet en de toelichting daarop is op dat laatste echter een uitzondering gemaakt. Is het aan te kopen registergoed een “aanhorigheid” bij een woning, dan is het tarief nu nog gelijk aan dat van een woning. Dus slechts 2%.

Maar dan moet de koper van de garage wel al eigenaar zijn van die woning of dat die dag zijn geworden. In de rechtszaak meende de koper van de garage echter dat het voldoende was dat de verkoper eigenaar was van de woning die naast de garage lag.

Helaas voor de koper vond de rechter hiervoor geen enkele steun in de wet zelf en ook niet in de toelichting.

Dus wil je een garage kopen die vlak bij jouw woning staat, doe dat dan vóór 1 januari 2021. Want volgend jaar moet iedereen 8% overdrachtsbelasting afdragen bij de koop van een losse garage. Je bespaart hierdoor 6%.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/ Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Uitslagen amateurvoetbal zondag 11 oktober

Trainer SV Geuldal op non-actief gezet

Volgend bericht →