Geld maakt meer kapot dan je lief is

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Geld maakt meer kapot dan je lief is

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris.
Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.
Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Natuurlijk maakt alcohol meer kapot dan je lief is, maar in de casus voor Het Gerechtshof Den-Haag blijkt liefde en geld ook geen gelukkige combinatie. Eentje met een dodelijke afloop.
Een man was getrouwd, maar kreeg een relatie met een andere vrouw. Met haar wilde hij een nieuw leven opbouwen en daarvoor zou hij vrouw en kinderen verlaten. Een fraai liefdesnestje was voor € 900.000,- al snel gevonden. Maar helaas voor de vriendin, bedacht de man zich. Hij ging toch niet weg bij zijn gezin. Om haar te compenseren voor het feit dat zij nu ineens in haar eentje de (hoge) woonlasten moest opbrengen, boekte hij haar van een rekening die hij alleen op zijn naam had geopend € 50.000,- over.
Wat deze trieste casus juridisch interessant maakt, is dat de echtgenote probeerde om die € 50.000,- terug te krijgen. Zij beriep zich daarbij op het zogeheten pantoffelheld artikel (artikel 88 van Boek 1 van bet Burgerlijk wetboek). Voor een buitengewone schenking heeft een echtgenoot altijd de toestemming van zijn of haar echtgenote nodig.
Het was hier duidelijk dat het cadeau doen van een halve ton toch niet dagelijkse praktijk was voor dit gezin. Dus spitste de zaak zich toe op de vraag of de vrouw haar man (desnoods achteraf en tegen haar zin) toch die toestemming had gegeven.
De rechters krijgen van de minnares inzage in e-mails die de vrouw aan haar had gestuurd waaruit dat zou blijken. Een aantal korte citaten daaruit om aan te tonen hoe hoog de emoties opliepen bij de echtgenote:
“Ik hou van hem. Als ik niet bij hem kan zijn dan wil ik niet meer leven.”
Zoals daaruit blijkt is de vrouw behoorlijk aangeslagen door het gebeuren. Zelfs zo erg dat zij overlijdt (aan een gebroken hart?). De uitspraak van de rechters is dan ook tussen haar erfgenamen en de minnares.
De rechters besluiten uiteindelijk dat de echtgenote toch (achteraf en waarschijnlijk met hele grote tegenzin) heeft ingestemd met de schenking. Zij heeft dus haar echtgenoot toch de benodigde toestemming als bedoeld in artikel 1:88 Burgerlijk wetboek gegeven. Eén van de belangrijkste argumenten is een post script in een e-mail luidend:
“Na het feest komt altijd de rekening.”
Wat je hier ook van vindt: dit is de uitspraak en hiermee moet je het doen.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/
Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Taxeren kunstwerken in Bibliotheek Valkenburg

Pradoegebouw is verkocht

Volgend bericht →