Gevangenis

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Gevangenis

Mr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.

Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Ik voer iedere dag wel een bespreking over Levenstestamenten. Daarin leg je vast wie namens jou mag handelen en beslissen als jij het zelf niet meer (zo goed) kunt. Ik benadruk altijd dat je die persoon of personen zorgvuldig moet kiezen. Want er kan ook misbruik van deze bevoegdheden gemaakt worden. Dat blijkt wel uit een rechtszaak met als inzet €300.000.  

Een vrouw had haar tweede echtgenoot in haar levenstestament benoemd tot vertrouwenspersoon. Nadat zij vanwege Alzheimer was opgenomen in een zorginstelling, heeft hij haar woning verkocht en de verkoopopbrengst op zijn eigen bankrekening laten bijschrijven. Vervolgens heeft hij maar liefst €300.000 van dat geld gebruikt voor zijn eigen gewin. 

Uiteindelijk heeft dat tot twee rechtszaken geleid. 

Een civiele procedure, waarin de zoon van de patiënte het voor elkaar kreeg dat vastgesteld werd dat de man het geld had verduisterd. Daardoor kan de zoon proberen om het verdwenen geld terug te halen. 

En een vervolging door het Openbaar Ministerie. In die strafzaak werd de echtgenoot veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden.

Je kunt dat gerechtigheid noemen. Maar deze onverkwikkelijke toestand had voorkomen kunnen worden als de vrouw beter had nagedacht over wie zij wilde aanwijzen als haar gevolmachtigde. 

Had zij gekozen voor haar echtgenoot en haar zoon samen, dan had haar man nooit in zijn eentje haar geld achterover kunnen drukken.Alleen haar zoon als gevolmachtigde was misschien ook geen goede keuze geweest. Dan had de zoon namelijk zijn stiefvader aardig het leven zuur kunnen maken. 

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Uitslagen amateurvoetbal zondag 21 november

Onnodig verlies voor dames van S.E.C.

Volgend bericht →