Grafrechten kind

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Grafrechten kind

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor. Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Onlangs sprak ik op de lokale nieuwszender van Valkenburg over grafrechten. Aanleiding was een bericht op de site van TV Valkenburg dat uitgezocht wordt wie eigenaar is van oude graven.

Ik kwam daarbij een uitspraak tegen waaruit blijkt hoe grafrechten een splijtzwam kunnen zijn binnen families.

Man en vrouw zijn getrouwd en krijgen drie kinderen. Eén kind overlijdt en vader tekent de papieren voor het graf van deze baby. Jaren later gaat het echtpaar scheiden en verdelen ze bij de notaris hun bezittingen. Maar de akte vermeldt niets over de grafrechten.

De man overlijdt 32 jaar later en zijn twee kinderen verdelen zijn erfenis. In de notariële akte die wordt opgesteld staat (weer) niets over de grafrechten.

Eén van de kinderen laat vervolgens de grafrechten op haar naam overschrijven. Haar moeder vindt echter dat die grafrechten op haar naam moeten worden bijgeschreven. Zij wordt daarin gesteund door het andere nog levende kind.

Na wikken en wegen oordelen de rechters dat grafrechten een waarde hebben en net als bijvoorbeeld inboedel verdeeld kunnen worden. Dat is niet gedaan bij de echtscheiding en dus is moeder nog steeds voor de helft gerechtigd tot de grafrechten.

De beide erfgenamen van vader moeten er voor zorgen dat de grafrechten volledig op naam van moeder komen te staan. Het ene kind wil daar graag aan meewerken, het onwillige kind krijgt een dwangsom opgelegd als het dit niet snel regelt.

Voorkom ruzie aan de kist en leg vast wie uw grafrechten krijgt.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/ Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Coronacrisis: horeca Valkenburg komt dinsdag in actie

Februari was een zonnige, natte en wisselvallige maand

Volgend bericht →