Huis via WhatsApp verkocht?

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Huis via WhatsApp verkocht?

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris.
Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst elke twee weken een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.
Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Zelfrijdende auto’s, Internet of Things, Instagram, Whatsapp. De digitalisering van de wereld gaat snel. Het is niet dat de notaris daar geen oog voor heeft, maar er zijn goede redenen om vast te houden aan menselijk contact en pen en papier.
Dat was mijn gedachte toen ik de uitspraak van de Rechtbank Limburg las. Het draaide daar om de vraag of de koop van een huis ook via Whatsapp gesloten kon worden. Na een bezichtiging was er een bod gedaan dat geaccepteerd werd door de verkoper. Dit was mondeling gegaan en vervolgens werd er een schriftelijk koopcontract opgesteld. Koper tekende dat en stuurde het naar de verkoper. Deze stuurde een app-je dat hij zou tekenen, maar zette niet zijn handtekening. Sterker nog: later kwam er een bericht dat de koop niet doorging.
De koper heeft vervolgens de rechter gevraagd of de app niet als vervanging van de handtekening van de verkoper gezien kon worden. De rechter oordeelde dat dit niet het geval is, simpelweg omdat de wet eist dat er een schriftelijke koopovereenkomst is, die door beide partijen is getekend.
Die regeling is in beginsel in de wet opgenomen om kopers tegen overhaaste beslissingen te beschermen via de drie dagen bedenktijd. Maar de Hoge Raad heeft jaren terug geoordeeld dat ook de verkoper zich kan terugtrekken totdat de koopovereenkomst getekend is.
Je kunt het er mee eens zijn of niet. Maar duidelijk is wel dat het (ver)kopen van een huis niet via Whatsapp of Instagram kan. En laten we eerlijk zijn: als je tonnen gaat uitgeven of ontvangen, mag het toch wel een beetje officiëler met een “natte” handtekening op papier dan met een piepje op je smartphone.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/
Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Uitslagen amateurvoetbal van zondag 28 oktober

Samen Eten Seniorenraad volgeboekt

Volgend bericht →