Jubelen vóór de dood

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Jubelen vóór de dood

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor. Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

In mijn vorige column heb ik beschreven dat schenkingen gedaan binnen 180 dagen vóór het overlijden meetellen voor de heffing van erfbelasting. Daarop is één belangrijke uitzondering: de schenking van (afgerond) maximaal € 100.000,-. Dat bedrag is vrijgesteld van schenkbelasting op voorwaarde dat de ontvanger dit gebruikt voor de aankoop van zijn eigen woning, de verbouwing daarvan, de aflossing van de zogeheten Eigen Woning Schuld of de afkoop van de erfpacht.

Het zou zuur zijn als over zo’n schenking toch erfbelasting geheven wordt, enkel omdat de schenker binnen 180 dagen daarna overlijdt. Daarom is in artikel 12 lid 3 sub 1 Successiewet nadrukkelijk bepaald dat deze schenking niet belast wordt met erfbelasting.

Hierdoor hoeft de ontvangende partij geen schenkbelasting te betalen, maar ook geen erfbelasting. Dit geldt niet alleen voor kinderen van de overleden schenker, maar ook voor neven en nichten. Wil een suikertante haar lievelingsneef blij maken, dan kan ze dat dus doen door vlak voor haar overlijden nog snel een ton naar hem over te boeken.

Er zijn wel twee punten die van belang zijn, anders wordt er toch belasting geheven bij de neef. Zo mag de begunstigde (of diens partner) nog geen 40 jaar oud zijn als het geld wordt bijgeschreven. Daarnaast moet hij het geld binnen drie jaar geheel uitgeven ten behoeve van zijn eigen woning. Lukt het allemaal op tijd, dan bespaart de neef zich toch mooi 30% belasting. Met die € 30.000,- kan de neef dan een hele mooie keuken of badkamer uitzoeken.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/ Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Programma’s vanaf 2 augustus

CoronaMelder in Limburg gepland op 1 september

Volgend bericht →