Koop nu garage

|

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor. Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Bij de aankoop van een onroerende zaak moet een koper overdrachtsbelasting afdragen aan de belastingdienst. Dit betreft een percentage van de koopsom. Veel mensen denken dat die overdrachtsbelasting 2% is.
De fiscus hanteert echter twee verschillende percentages. Het lage tarief van 2% geldt alleen bij overdracht van een woning. Bij levering van andere onroerende zaken wordt gewoon zes procent overdrachtsbelasting in rekening gebracht.
Per 1 januari 2021 wordt dat hoge percentage zelfs nog wat hoger. De koper gaat vanaf die datum 7% overdrachtsbelasting betalen. Ondernemers die een bestaand kantoorgebouw, loods of andersoortige bedrijfsruimte willen kopen omdat hun bedrijf groeit, doen er dus goed aan nog in 2020 eigenaar te worden. Want voor iedere €100.000 koopsom, moeten ze volgend jaar €1.000,- extra aan belasting betalen.
Maar die waarschuwing geldt niet alleen voor ondernemers met een florerend bedrijf. Ook particulieren betalen nu al 6% overdrachtsbelasting als ze bijvoorbeeld een stuk grond, parkeerplaats of garage aankopen. En volgend jaar dus 7%.
Gelukkig is er een uitzondering: namelijk als de tuin, parkeerplaats of garage heel dicht bij de eigen woning liggen. In dat geval vloeit toch niet meer dan 2% naar de schatkist. De fiscus is helaas niet zo snel van mening dat de afstand klein genoeg is. Het aangekochte object moet zo ongeveer grenzen aan de eigen woning, anders betaal je toch het hoge tarief.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/ Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Rijkswaterstaat gunt Heijmans groot onderhoud aan snelweg A79

Controle motorgeluid in Wittem

Volgend bericht →