Kopen zonder koopcontract

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Kopen zonder koopcontract

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor. Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Kun je een pand kopen zonder dat je een koopcontract hebt getekend ? Voor een particuliere koper van een woning is het antwoord: nee. Maar als het gaat om een bedrijfspand, is het antwoord juist bevestigend.
De Rechtbank Den-Haag heeft op die manier beslist in een zaak waarin twee mensen namens een nog op te richten BV hadden onderhandeld over de aankoop van een bedrijfspand. Volgens de rechtbank is voldoende dat er overeenstemming is bereikt over de koopprijs en de dag van overdracht en natuurlijk moet ook duidelijk zijn welk object verkocht wordt. Dit alles hoeft dus niet in een contract vastgelegd te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook uit email-verkeer blijken.
Deze uitspraak is ook voor particulieren van belang. Zodra de handtekeningen op een papier staan met daarop die drie elementen (object, prijs en datum levering) is er kennelijk al sprake van een overeenkomst. Omdat die schriftelijk is, is er dus een koopcontract en kun je alleen tijdens de drie dagen bedenktijdvan je verplichtingen af. Laat je in de huidige verkopersmarkt dus niet verleiden om alvast snel iets op papier te zetten.
En mocht je tijdens je vakantie op Texel een leuke vakantiewoning zien die nooit permanent bewoond mag worden, maar alleen verhuurd, pas dan zeker op. Volgens mij geldt dan ook de uitspraak van de rechtbank Den-Haag omdat het niet om een woning, maar een bedrijfspand gaat, en is een schriftelijk contract dus niet eens nodig.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/ Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Uitslagen amateurvoetbal van zondag 29 september

Eerste winst voor dames 1 van S.E.C.

Volgend bericht →