Negatieve rente

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Negatieve rente

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor. Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Onlangs werd bekend dat een grote Nederlandse bank de spaarrente verlaagt naar (bijna) nul. Als deze dalende lijn doorzet kan dit – gek genoeg – ook negatief uitpakken voor huizenkopers.
Koop je een huis, dan wordt vaak door de makelaar in het koopcontract vastgelegd dat een waarborgsom gestort moet worden bij de notaris. Komt de koper de afspraken niet na, dan kan de verkoper de contractueel vastgelegde boete verhalen op die waarborgsom.
Nu is het zo dat de bank over deze waarborgsom rente vergoedt. Dat bedrag betaalt de notaris uiteindelijk uit aan de koper. Als de rente negatief is, wordt dit stelsel omgedraaid. De notaris moet rente betalen aan de bank, met als gevolg dat de waarborgsom langzaam minder wordt.
De notaris moet in dat geval de koper verplichten niet alleen de waarborgsom te storten, maar ook nog een bedrag er bovenop. Dat extraatje moet gelijk zijn aan de negatieve rente die de bank rekent. Aangezien van tevoren niet duidelijk is, hoe lang het geld in depot blijft en welke rente de bank rekent, kan die bijbetaling oplopen.
Een oplossing kan zijn dat in het (voorlopig) koopcontract expliciet wordt vastgelegd dat bij een negatieve rente de koper de waarborgsom niet hoeft aan te vullen. Ik denk dat hier een mooie taak ligt voor makelaarsorganisaties als NVM en VBO om het model koopcontract op dit punt door te lichten. Dan hoef jij tijdens de onderhandelingen niet ook nog eraan te denken om dit punt in te brengen.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/ Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Uitslagen amateurvtoetbal van zondag 17 november

Harmonie Amicitia Vilt huldigt jubilarissen

Volgend bericht →