Nog even wachten

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Nog even wachten

Mr. Ernst Loendersloot is notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.

Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Starters op de woningmarkt kunnen beter nog even wachten. 

Bij de overdracht van je nieuwe woning betaal je in principe overdrachtsbelasting via de notaris. Tenzij je een beroep kunt doen op de zogenaamde Startersvrijstelling. 

Daarvoor gelden wel wat eisen. Zo mag je nog geen 35 jaar oud zijn op het moment dat je de leveringsakte tekent. Daarnaast mag je nog niet eerder een beroep gedaan hebben op deze vrijstelling. Bovendien moet jij ook daadwerkelijk in deze woning gaan wonen. 

En: de woning mag niet meer waard zijn dan een jaarlijks door de overheid vastgesteld bedrag. 

Die grens ligt voor het jaar 2022 op € 400.000. Maar op 1 januari 2023 gaat deze grens omhoog naar € 440.000. 

De fiscus kijkt naar de dag waarop de notariële akte wordt getekend. Zit je op 31 december 2022 aan tafel bij de notaris, dan geldt de lagere grens. Maar teken je pas op 2 januari 2023 dan ligt de grens ineens 10% hoger.

Voldoe je op zich aan alle eisen voor de startersvrijstelling en ligt de koopprijs tussen de € 400.000 en € 440.000 dan wordt de datum waarop je de akte van levering bij de notaris tekent heel belangrijk. Als je die pas volgend jaar tekent, scheelt je dat namelijk 2% overdrachtsbelasting over de hele koopprijs. Dat is dus een fiscaal voordeel dat kan oplopen van € 8.000 naar € 8.800. Vergeet daarom vooral niet om tijdens de onderhandelingen met de verkopers en de makelaar de overdrachtsdatum aan de orde te stellen.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Uitslagen amateurvoetbal zondag 13 november

Programma VC S.E.C. deze week

Volgend bericht →