Papieren schenking en de nieuwe inkomstenbelasting

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Papieren schenking en de nieuwe inkomstenbelasting

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor. Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Papieren schenkingen zorgen ervoor dat minder erfbelasting betaald hoeft te worden. Het vermogen van de ouders slinkt, ten gunste van dat van de kinderen. Voor een optimaal resultaat moet je ook rekening houden met de Inkomstenbelasting. Bij de ouders ontstaat namelijk een schuld en bij de kinderen bezit. Beide spelen een rol bij de berekening van de belasting die over Box 3-vermogen geheven wordt. In 2022 wijzigt die berekeningswijze waarschijnlijk als volgt.
Simpel gezegd drukt de schuld het fictieve rendement over het Box 3-vermogen van de ouders met slechts 3,03%. Bij hun kind wordt echter het fictief rendement op de vordering tot 5,33% verhoogd. De ouders hebben dus bijna de helft minder aftrek dan de kinderen aan fictief inkomen krijgen.
Het verschil wordt nog groter als de ouders geen fictief inkomen in Box 3 hebben, doordat ze weinig spaargeld of beleggingen hebben. De aftrek bij de ouders is dan 0% terwijl de kinderen nog steeds 5,33% rendement hebben (volgens de wetgever). Daarover betalen de kinderen 33% inkomstenbelasting, zodat ze ieder jaar 1,76% van het geschonken bedrag aan de Belastingdienst moeten overboeken. Daar staat een besparing van minimaal 10% en maximaal 20% erfbelasting tegenover.
Uw notaris heeft overigens wel een tijdelijke oplossing als u toch dit jaar wil schenken en de regels beter uitpakken dan nu de verwachting is. Want de exacte inhoud daarvan is immers nog niet bekend.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/ Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Uitslagen amateurvoetbal van 15 december

Restaurant De Beren naar Par'Course

Volgend bericht →