Rampen en notaris

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Rampen en notaris

Mr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.

Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Evacuaties, overstromingen, dreigende dijkdoorbraken en gebouwen die onder water hebben gestaan. De beelden uit Valkenburg, Wijlre, gemeente Meerssen en andere plaatsen in Zuid-Limburg en de Euregio zijn schokkend.

Het leed voor de betrokkenen is groot. 

Maar wat neem je mee als je ineens je huis moet verlaten? Paspoort, medicijnen, kleren, huisdieren staan denk ik boven aan de lijsten.

Moet je ook de akten van de notaris in je tas stoppen of kun je die ruimte beter gebruiken om je fotoalbums in te stoppen?

Ik adviseer het laatste (uitgezonderd misschien je testament).

De reden is heel simpel: alle akten die met je huis te maken hebben (eigendomsbewijs of hypotheek) zijn ook (digitaal) opgeslagen bij het Kadaster. Ook de Belastingdienst heeft daar een kopie van.

De akten die te maken hebben met een BV zijn (digitaal) opgeslagen bij de Kamer van Koophandel.

Van je samenlevingscontract heeft ook de Belastingdienst een kopie.

Hetzelfde geldt voor je huwelijkse voorwaarden of je Geregistreerd Partnerschaps voorwaarden. Bovendien heeft daarvan ook de Rechtbank een kopie.

Maar van je testament heb jij als enige een kopie. Er is wel een centraal register maar daar wordt alleen genoteerd of je een testament hebt. Niet wat erin staat.

Dus via dat Centraal Testamenten Register kom je er achter welke notaris jouw originele akte in de kluis bewaart. Maar als die kluis ook onder water is gelopen, heeft dat geen nut. 

Gelukkig bewaren notarissen de nieuwere akten ook digitaal op hun server. Waarbij dat meestal servers zijn op verschillende plaatsen in Nederland. Dus buiten het gebied dat mogelijk overstroomt.

Dus heb je een oud testament dat niet digitaal is opgeslagen door je notaris én heeft jouw notaris zijn/haar kantoor in dezelfde omgeving als waar jij woont, dan is het misschien handig om je testament wel in je tas te stoppen. 

Met deze informatie probeer ik niet sensationeel in te haken op de huidige ellendige situatie. Ik hoop juist mensen wat rust te geven.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Brand Plenkertstraat: Asbesthoudend materiaal op straat gekomen

Abba Tribute terug in Openluchttheater Valkenburg

Volgend bericht →