Rechten kwijt

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Rechten kwijt

Mr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.

Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Uit een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland blijkt dat grafrechten een grote twistappel kunnen zijn.

Er was een familiegraf waar onder meer de grootouders van eiseres in liggen. De grafrechten op dit graf zijn bij haar moeder terechtgekomen. Omdat eiseres enig erfgename is van haar moeder, erft zij de grafrechten. Althans, daar gaat ze vanuit. 

De gemeente is echter eigenaar van de begraafplaats en heeft een reglement inzake de (her)uitgifte van grafrechten. Eén regel is dat een erfgenaam binnen zes maanden na overlijden van de rechthebbende kan verzoeken de grafrechten over te schrijven. Gebeurt dat niet, dan kunnen daarna ook andere belanghebbenden zo’n verzoek indienen ook al zijn ze geen erfgenaam. De dochter onderneemt echter geen actie. 

Tien maanden na het overlijden vraagt een zus van de overledene wel om de grafrechten op haar naam te laten overschrijven. De gemeente geeft hieraan gehoor. Dit is tegen het zere been van de dochter, omdat haar tante vervolgens weigert de urn van de overledene bij te laten zetten in het familiegraf.

De dochter spant een zaak aan tegen de gemeente en vraagt de rechter het besluit terug te draaien. Helaas voor de dochter oordeelt de rechter dat de gemeente keurig conform de geldende regels heeft gehandeld. De grafrechten blijven dus op naam van tante staan.

Ben je erfgenaam en wil je geen (graf)rechten kwijtraken, vraag dan bij de beheerder van de begraafplaats na wat de regels en vooral wat de termijnen zijn. Anders kun je voor onaangename verrassingen komen te staan.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Uitslagen amateurvoetbal zondag 10 oktober

Kwijtschelding O.Z.B. vanwege flinke stijging energieprijzen?

Volgend bericht →