Samenlevingscontract? Doen!

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Samenlevingscontract? Doen!

Foto-Ernst-Loendersloot_webMr. Ernst Loendersloot is kandidaat notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor. Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Woon je samen? Let dan goed op je geld. Voor je het weet ben je het kwijt en lacht je partner in zijn of haar vuistje.
Dat is simpel gezegd de conclusie die getrokken kan worden uit het arrest van de Hoge Raad van 10 mei dit jaar. Een man en vrouw wonen, zonder een samenlevingscontract getekend te hebben, samen in het huis van de man. Ze besluiten om het huis te verbouwen en de vrouw betaalt de kosten daarvan.
Maar als de verbouwing klaar is en het geld van de vrouw op, strandt ook de relatie. Emotioneel en financieel een zure appel voor de vrouw. Zij eist haar geld terug van de man, maar deze betaalt niet. Daarom komt er een rechtszaak waarbij de advocaat van de vrouw allerlei wetsartikelen aanhaalt op grond waarvan de man zou moeten betalen. Bijvoorbeeld omdat de regels voor echtgenoten analoog toegepast moeten worden op samenwoners.
De Hoge Raad maakt, helaas voor de vrouw, korte metten met al deze redenaties. Wel laten de rechters de mogelijkheid open dat de vrouw op grond van “redelijkheid en billijkheid” recht heeft op terugbetaling. Maar dan moet zij wel bewijzen dat er bijzondere omstandigheden zijn. Daarin slaagt zij niet, dus kan ze fluiten naar haar centen.
Als jurist kan ik alleen maar concluderen dat samenwoners hun (financiële) afspraken goed moeten vastleggen in een samenlevingscontract. Dan had deze vrouw namelijk wel haar geld terug gekregen.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/ Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

'We do remember': 75 jaar bevrijding in museum en oude postkantoor

Taludbrand aan de Emmaberg

Volgend bericht →